De Warmondse IJsclub wil op het terrein in de Veerpolder een skeelerbaan aanleggen. | Foto: archief
De Warmondse IJsclub wil op het terrein in de Veerpolder een skeelerbaan aanleggen. | Foto: archief Foto: Marieke Voorn

Warmondse IJsclub mag verder met plan voor skeelerbaan

Warmond n De Warmondse IJsclub kan een skeelerbaan aanleggen in de Veerpolder. Dat heeft de Raad van State op woensdag 6 februari beslist. De bezwaren van bewoners van de naastgelegen Merenwijk in Leiden zijn door de Raad verworpen.

De hoog opgelopen kwestie draaide om de vraag of voor de aanleg een vergunning is vereist. Volgens de gemeente Teylingen niet. De skeelerbaan wordt bovendien toegelaten volgens het geldende bestemmingsplan. Maar de bewoners van de Merenwijk dachten daar anders over. Ze zien de skeelerbaan niet zitten vanwege verwachte overlast. Met een ijsbaan hebben ze geen probleem, omdat die maar incidenteel wordt gebruikt. Voor de aanleg van de skeelerbaan is volgens hen wel een vergunning nodig en daarbij is dan altijd de vraag of die wel kan worden verleend. Het bestemmingsplan laat wel een sportveld toe op de locatie in de Veerpolder. Maar een skeelerbaan is volgens de bewoners wat anders dan een sportveld.

De Raad van State oordeelt dat een skeelerbaan ook kan worden gezien als een sportveld. Daarmee past die binnen de regels van het bestemmingsplan. Ook het argument van de bewoners dat de skeelerbaan in strijd is met het gemeentelijke beleid voor dit gebied, is door de Raad afgewezen. Volgens de Raad is alleen van belang of de skeelerbaan past binnen het geldende bestemmingsplan. Dat is het geval en dat is ook genoeg. Wethouder Bas Brekelmans: "We zijn blij met de beslissing van de Raad van State. Het maakt de weg vrij voor een nieuwe sportgelegenheid. Daarbij willen we recht doen aan de vele gesprekken die we voerden met een vertegenwoordiging van de vereniging van eigenaren Karpers & Forellen in de Merenwijk en de Warmondse IJsclub om overlast te voorkomen en de onderlinge communicatie tussen de partijen te verbeteren."

Het is nu eerst aan WIJC om in hun Algemene Leden Vergadering een besluit te nemen over daadwerkelijke aanleg van de baan. Daarna kan B&W besluiten over de eerder door de raad toegezegde gelden, gebruiksovereenkomst en recht van opstal. Ook is het de bedoeling een convenant te tekenen tussen de vereniging van eigenaren in de Merenwijk, WIJC en de gemeente. Over de concepttekst bereikten de partijen in april 2018 overeenstemming.