Hondeneigenaren Annemieke van Luijk (l) en Anja Breedijk uit Sassenheim.
Hondeneigenaren Annemieke van Luijk (l) en Anja Breedijk uit Sassenheim. Foto: pr.

Met honden bijdragen aan een schone en veilige leefomgeving

Honden en hun baasjes, samen op stap. Van 's morgens vroeg tot diep in de nacht en in alle weersomstandigheden. Een bekend verschijnsel voor iedereen die zijn neus buiten de deur steekt. De reacties op deze herkenbare burgers kunnen echter nogal uiteenlopen. Variërend van "Ah, wat een leukerd, mag ik 'm aaien?" en "Hé, weer lekker samen aan wandel?!" naar neutraal ("Zolang ze de hondenpoep opruimen, vind ik het best" ) tot angst of regelrechte afkeer.

Wie geen affiniteit heeft met, of kennis van, hondeneigenaren en hun dieren, realiseert zich waarschijnlijk niet, welke belangrijke rollen honden en hun baasjes vervullen in de gemeenschap. Zij dragen bij aan een gezonde, groene, schone, sociale en veilige leefomgeving. Als lezer van De Teylinger vragen wij u met ons mee te wandelen, samen de wereld van die twee- en viervoeters te verkennen. Waarom? Omdat dit ook uw wereld is, uw recreatie- en leefomgeving in Sassenheim, Voorhout en Warmond. Als Stichting Platform Hondenvrienden hopen wij u met onze maandelijkse columns een andere kijk te bieden. Bijvoorbeeld op niet-opgeruimde hondenpoep. Altijd hoog scorend in de ergernissenlijstjes. Maar wat zijn nu eigenlijk de feiten?

Hondenpoep en         zwerfvuil opruimen

Wist u bijvoorbeeld dat de meeste hondeneigenaren altijd hondenpoep opruimen? Daarom hebben Annemieke van Luijk-Grevelink (foto links) en Anja Breedijk uit Sassenheim ook altijd poepzakjes bij zich voor hun honden Malin en Percy. Wist u dat veel baasjes ook ander zwerfvuil zoals blikjes en flesjes oprapen? We gaan een andere keer dieper op hondenpoep in, want wij zijn fan van de opruimplicht. Hij staat daarom al ruim elf jaar in onze uitgangspunten.

Elf jaar? Jazeker. Eind 2007 sloegen hondenliefhebbers en -deskundigen uit de drie dorpen de handen ineen. Sindsdien werken we samen met gemeente en medeburgers aan een hondvriendelijker Teylingen.

We verzamelen steunbetuigingen voor onze visie en activiteiten via een invulformulier op www.platformhondenvrienden.nl. Daarvoor hoeft u dus geen hondeneigenaar of -liefhebber te zijn.