Speeltuin Beatrix stoort burenrust

Teylingen n Het hek dicht en de omliggende omheining puberwerend maken. Dat willen de omwonenden van de speeltuin Beatrix. Hun woongenot wordt nu behoorlijk verprutst. Dat vindt de woordvoerster van de omwonenden aan de B.GJ. Berntzenstraat, die insprak in de afgelopen raadscommissie Bestuur.

Door Nico Kuyt

Het is al jarenlang een overlast en het wordt tijd dat er actie wordt ondernomen. En dat gehang van de jeugd met daarbij de opklimmende tonen van die hedendaagse muziek, de omwonenden zijn het meer dan zat. Hier moet iets gebeuren. Maar de politie, gemeente en Boa´s verhelpen het niet. Het hek staat 24 uur open. En het omringende hekwerk is te laag om de hangende jeugd te weren. Die blijft in de speeltuin luidruchtig chillen. En daarnaast is er nog het plan om de openingstijd van de Beatrix te verlengen naar het oude 22.00 uur. Omwonenden zijn tegen. Met protest togen zij naar de raadscommissie. Het moet uit zijn met dat hinderlijke gehang.

Sluiten

En die overlast neemt burgemeester Carla Breuer ook heel serieus. Tien meldingen in een jaar, het is niet niks. Maar het is moeilijk om een oplossing ervoor te vinden. De speeltuin werkt als een klankkast. Ga je maatregelen nemen, dan komt de veiligheid van de jeugd in het geding omdat het zicht weggenomen wordt. Speeltuinvereniging, politie, Boa's zijn niet bereid het hek dicht te doen. En een oplossing moet toch gevonden worden.

De burgemeester gaat nu al de betrokkenen uitnodigen voor een gesprek, zo gaf zij in de commissie aan. Om samen een afspraak te maken. Zelf het hek sluiten? Frans van Swieten (Trilokaal) wees nog op een oplossing zoals het Park Rusthoff. Daar opent en sluit een particulier beveiligingsbedrijf het hek op bestemde uren. En dat op ongeveer dezelfde tijden als de Beatrix. Misschien is het een idee. De komende tijd zal blijken of het hangen een afdoende slotakkoord vindt of dat de omwonenden het muzikaal genieten van een virtuoos tussenspel van de pubers toch nog moeten verduren.


Minder inbraken gemeld in Zuid-Holland

Regio n Op basis van de cijfers van Misdaad in Kaart, gepubliceerd door Politie.nl, heeft het bedrijf Slotenmaker 365 een onderzoek laten uitvoeren naar alle inbraken in 2018 in de provincie Zuid-Holland.

Wat onder andere opvalt in het onderzoek in gemeente Zuid-Holland: Gemeente Zoeterwoude heeft als kleinste gemeente de grootste daling in het aantal inbraken van 70 procent en in verhouding het minste inbraken. Er zijn meer dan twee keer zoveel inbraken in Delft en Rotterdam als in Alphen aan den Rijn, Zoetermeer en Leiden.

In 2018 vonden in Teylingen 9,84 inbraken per 10.000 inwoners plaats. Ter vergelijking: In Leiden was dit 11,34, in Leiderdorp 9,19, in Oegstgeest 15,07, in Katwijk 7,24 en in Wassenaar 22,62.

De meeste inbraken vonden in plaats in Westvoorne. Met 14.508 inwoners heeft deze gemeente 32,40 inbraken per 10.000 inwoners. De dubieuze tweede plek is voor Gemeente Midden-Delfland met een gemiddelde van 27,41 inbraken per 10.000 inwoners terwijl er 19.338 mensen wonen. Daarna volgen Delft, Gouda en Wassenaar. De minste inbraken vonden plaats in Zoeterwoude. De kleine gemeente staat trots bovenaan: 8430 inwoners en een gemiddeld van 3,56 inbraken per 10.000 inwoners.