Jan Piet Does (tweede van links) en zoon Timo (midden boven) gaan met de prijzen naar huis. | Foto: pr.
Jan Piet Does (tweede van links) en zoon Timo (midden boven) gaan met de prijzen naar huis. | Foto: pr. Foto: pr.

Vader en zoon Does met winst naar huis bij Kuipzwammen

n Bert Pilaszek voor het laatst in 'de kuip'

Voorhout n Jan Piet Does heeft zijn titel weer terug. De 'veteraan' werd op zaterdag 16 februari tot winnaar uitgeroepen van het Kuipzwammen, het traditionele grappenfestijn van carnavalsvereniging De Bokken. En net als twee jaar geleden, won ook dit keer zoon Timo de publieksprijs. Het familiefeestje ging daarmee op herhaling.

Vorig jaar gingen zowel de jury- als publieksprijs voor beste zwammer naar debutant Ties van Kesteren. Die was dit jaar niet aanwezig. De vier andere zwammers maakten het de familie Does zo moeilijk mogelijk. Bert Pilaszek liet weten dat zijn dertiende deelname, ook zijn laatste zou zijn. Bas Versluijs kwam op als het Monopoly-mannetje, wat een populair onderwerp bleek. Ook Timo Does koos voor een soortgelijk kostuum. De enige vrouwelijke deelnemer was debutante Sandra van der Geer. Ook zij haakte in op het in december gelanceerde Voorhouts Monopoly.

Does senior gooide het over een andere boeg en overtuigde de jury met zijn optreden door zijn scherpe oog. "Voorhout is een bijzonder dorp. Wij hebben een winkelstraat zonder winkels, een ijsvereniging zonder ijs en een toneelvereniging zonder theater," 'zwamde' de latere winnaar in de kuip. Hij kreeg er de lachers mee op zijn hand en werd aan het einde van de avond als winnaar uitgeroepen. Zoon Timo won de Ferry Knop-prijs, de publieksprijs met als trofee de helm van wijlen dorpsjournalist Ferry Knop.

Grote Bok

Tijdens de pauze wordt traditiegetrouw de Grote Bok bekend gemaakt. De carnavalsvereniging wijst dan een belangrijk persoon binnen de Voorhoutse samenleving aan. De eer gaat naar Peter van Schooten, hij is verkozen tot Grote Bok 2019.

Carnaval

Voor De Bokken is het Kuipzwammen traditiegetrouw het laatste evenement voor het echte carnaval. Op vrijdag 1 maart trappen ze af met de sleuteloverdracht en daarna het sleutelbal in Boerhaave. De optocht is op zaterdag 2 maart van 14.00 tot 16.00 uur. Het vertrekpunt is in de Prins Bernhardstraat en zal daar ook weer worden ontbonden. De optocht wordt uiteraard weer ondersteund met heel veel muziek. In de optocht zijn Mavileo uit Leimuiden en het jubilerende St. Cecilia te horen. Op maandag 4 maart is van 14.00 tot 18.00 uur de kroegentocht. Dinsdag 5 maart is het einde van het carnaval, met om 20.30 uur het Bokverzuipen in Cheers!. Meer op www.cvdebokken.nl.