Twee van de initiatiefnemers, Pieter Wassenaar en Jos Gouverneur, ondertekenen de oprichtingsakte. | Foto: pr.
Twee van de initiatiefnemers, Pieter Wassenaar en Jos Gouverneur, ondertekenen de oprichtingsakte. | Foto: pr. Foto: pr.

Ingezonden: 'Speelplaats wordt toch verplaatst en verkleind, bewoners worden compleet genegeerd'

Ingezonden n "Deze week wordt de speelplaats aan de Pieter van Slingerlandstraat (Cluster) in Voorhout verplaatst en verkleind. Het speelveld wordt een paar meter richting de scholen verplaatst. Met welk doel?

Ruim twee jaar geleden heeft de gemeente in overleg met omwonenden, scholen en naschoolse opvang een plan goedgekeurd zoals de speelplaats momenteel is. Alle betrokkenen zijn akkoord gegaan. Nu blijkt dat het bestemmingsplan al 15 jaar geen gelegenheid geeft voor een speelveld dat ook door de scholen gebruikt wordt. Een klagende omwonende aan de Willem Barthoenstraat heeft dit achterhaald omdat er teveel lawaai zou zijn. Alle andere omwonenden ervaren geen overlast en waren zelfs blij met de toenmalige investering van 80.000 euro in een nieuwe speelplaats.

In mei 2018 tekent de gemeente met de klagende omwonende een convenant inclusief een schets waar het speelveld dan gesitueerd moet gaan worden. De gemeente voelt geen noodzaak om de andere omwonenden te informeren en houdt nadien stevig vast aan het juridische document (convenant).

Buurtbewoners hebben getracht middels bezwaren, ingestuurd door acht omwonenden, een dialoog aan te gaan met de gemeente, maar helaas zowel burgemeester Carla Breuer als wethouder Rob ten Boden hebben geen indicatie afgegeven het besluit van B&W te willen heroverwegen. De bezwaren worden weggewuifd zonder verder inhoudelijk gesprek. In een bijeenkomst van 20 november 2018 wordt beloofd dat er eerst netjes gekeken zal gaan worden naar de bezwaren, maar helaas ook deze belofte wordt gebroken, want sinds vrijdag 22 februari is begonnen met de werkzaamheden. De omgevingsvergunning is juridisch dichtgetimmerd door de ambtenaren van HLT Samen en inhoudelijke bezwaren worden afgedaan als niet relevant voor de vergunning.

De omwonenden zijn boos en zeer teleurgesteld dat de gemeente blijkbaar geen extra inspanning wil doen voor inhoudelijke interactie met haar burgers. Het systeem is belangrijker en wordt tot het uiterste beschermd. De kosten van hetzelfde speelveld, maar dan ongeveer 10 meter dichterbij de scholen, zijn rond de 100.000 euro. Kunnen we dit belastinggeld niet beter inzetten? Wie stopt de gemeente met deze buitensporige uitgaven?

Overigens blijkt uit het akoestisch onderzoek dat de geluidsbelasting zelfs toeneemt voor een aantal omwonenden. De verwachte reductie van geluidsoverlast voor de indiener is beperkt en rechtvaardigt geen investering. Overlast van hangjongeren in de avond en nacht zal eerder toenemen.

Wij willen middels deze ingezonden brief oproepen tot betere communicatie en interactie tussen gemeente en omwonenden. Veertien jaar lang is er goed overleg geweest, maar momenteel is het zeer matig. Graag nodigen we B&W uit om het initiatief te nemen om met een plan te komen dat wel instemming heeft van alle betrokkenen. Er zijn genoeg ideeën voor veel betere oplossingen."

Robin de Keijzer en Michiel Tibboel,

Voorhout


Stichting Mortuarium Warmond opgericht

Warmond n Met de oprichting van de 'Stichting Mortuarium Warmond' is de eerste formele stap gezet richting het (her)openen van een mortuarium in Warmond. Na de sluiting van Mariëngaerde is in Warmond geen voorziening meer waar overledenen opgebaard kunnen worden.

Nabestaanden zijn aangewezen op mortuaria in de (soms wijde) omgeving of kiezen voor een opbaring in eigen huis, ook als de thuissituatie zich daar niet helemaal voor leent. Sinds mei 2018 zet een initiatiefgroep zich actief in om weer een mortuarium in het eigen dorp op te richten. De initiatiefgroep weet zich gesteund door het college van B&W en praat nu met de gemeente over het gebruik van een klein stukje grond op de voormalige 'De Waaier-locatie'. Met de oprichting van de 'Stichting Mortuarium Warmond' is de eerste formele stap gezet. Deze stichting gaat het mortuarium ontwikkelen, bouwen en (op niet-commerciële basis) exploiteren. Het wordt een voorziening van en voor Warmonders. Binnenkort buigt de gemeenteraad zich over het plan en als ook zij het sein op groen zet, is in Warmond snel weer een mortuarium.