Keihard lachen met finalisten Cameretten

Warmond n De finalisten van de 53e editie van het Cameretten Festival doen op zaterdag 23 maart Theater Het Trefpunt (Herenweg 80 Warmond) aan.

Met illustere voorgangers, als Jandino en Theo Maassen, wordt dit festival gezien als dé kweekvijver van nieuw cabarettalent. Ook in 2018 bood het oudste cabaretfestival dat een podium.

De strijd is gestreden en de finalisten gaan op tournee. Hassan el Rahaui geeft een kijkje in zijn leven vol overcompensatie en ongezonde drang naar begrip. Chris Verlaan, winnaar van de jury- én publieksprijs, verwerkt zijn autisme knap in zijn act en wisselt verhaal en liedjes af. Waterkonijnen tenslotte laten zien hoe je ongewenst bent in je eigen straat en hoe je opgroeit in een gezin met analfabetisme en gebrek aan liefde.

De voorstelling begint om 20.30 uur. Een kaartje kost 18,00 euro en is te koop via www.theaterhettrefpunt.nl, 45 minuten voor aanvang aan de zaal of bij de VVV Warmond (Gemeentehaven 3).


Lezing over de trekvaart

Lisse n Marca Bultink van Communicatie|Cultuurhistorie uit Hillegom geeft vrijdag 8 maart een lezing in de Volksuniversiteit Lisse over de trekschuit en de Haarlemmertrekvaart / Leidsevaart: De Blauwe ader van de Bollenstreek.

In de loop van de zeventiende eeuw ontstond in Nederland een netwerk van trekvaartverbindingen, bedoeld voor personenvervoer tussen de steden. Volgens een vaste dienstregeling werden twee eeuwen lang miljoenen reizigers vervoerd met deze 'Intercity van de Gouden Eeuw'. De Haarlemmer Trekvaart ofwel Leidsevaart, die in 1657 werd aangelegd, verbond de steden Leiden en Haarlem met elkaar. Deze waterweg van 28 kilometer werd in amper anderhalf jaar tijd aangelegd. Dat kon zo snel doordat men deels gebruik maakte van bestaande waterlopen. Waar nodig werden nieuwe verbindingen gegraven en werden jaagpaden aangelegd en bruggen, stallen en tolhuizen gebouwd. Tegen het midden van de negentiende eeuw streefde de trein de trekschuit voorbij. De trekvaart zelf ligt echter nog altijd als een 'blauwe ader' in het landschap.

Marca Bultink vertelt tijdens deze lezing aan de hand van afbeeldingen hoe de trekvaart werd aangelegd en welke effecten deze verbinding had op het gebied tussen Leiden en Haarlem. Daarnaast zal zij ingaan op de gang van zaken bij het trekschuitbedrijf, op de rol van de trekschuit in maatschappij en literatuur. De lezing begint om 20.00 uur. Toegang: 5 euro, inclusief kopje koffie/thee. Inschrijven kan via www.volksuniversiteit-lisse.nl. Op 8 maart kunnen bezoekers zich melden bij de balie en contant betalen.