Vrijwilligers laden de meer dan 600 dozen in voor het vervoer naar Oekraine. | Foto: pr.
Vrijwilligers laden de meer dan 600 dozen in voor het vervoer naar Oekraine. | Foto: pr. Foto: pr.

Truck met 629 dozen vol kleding en hulpmiddelen op weg naar Oekraïne

Sassenheim n Het eerste kledingtransport van 2019 naar Oekraïne is op donderdag 21 februari geladen door medewerkers van Kringloopwinkel Op Dreef. Ondanks de regen zijn in een tijdsbestek van bijna twee uur zo'n 629 dozen met kleding en medische hulpmiddelen in de truck geladen.

Niet eenvoudig, want volgens de Oekraïense voorschriften mag een dergelijk hulptransport niet meer dan 6800 kilogram wegen, en het gewicht van de dozen die worden geladen is niet bekend. Anderzijds is met de expediteur een overeenkomst gesloten voor een volume aan vracht van maximaal 35 m3. Het uiteindelijke resultaat blijkt na weging 6350 kilogram te zijn.

Alle dozen worden ook per dorp, dit zijn er zes in Oekraïne, geteld alvorens de dozen in de truck worden geladen. Bij de transport documenten wordt een overzicht gevoegd van het aantal dozen per dorp. Als de contactpersonen van het Pastoraal Fonds in Oekraïne de dozen op mogen halen weten zij precies hoeveel dozen zij moeten krijgen.

Douane

Inmiddels is de truck onderweg naar Beregowo in Oekraïne. Hier zullen de goederen eerst in een douaneloods worden opgeslagen. De douane zal de goederen gaan controleren, dan de transportpapieren en het 'free-gift certificaat' beoordelen en daarna alle papieren van een stempel voorzien. Dan zijn er inmiddels een paar maanden voorbijgegaan en zal er vermoedelijk al weer een nieuw transport in voorbereiding zijn.

Toch blijft het nodig deze hulpgoederen te sturen, omdat het veel mensen ontbreekt aan inkomsten om 'mooie' kleding te kopen. Kringloopwinkel Op Dreef is door de inkomsten van de verkoop van tweedehandse goederen in staat deze transporten te bekostigen en deze mensen op deze wijze te helpen.


Eten met Gert-Jan Segers

Voorhout n ChristenUnie-fractievoorzitter in de Tweede Kamer Gert-Jan Segers brengt op maandag 11 maart een bezoek aan de KTS in Voorhout. In het schoolrestaurant 'de Jonge Garde' gaat hij in gesprek met inwoners van de gemeente Teylingen die een bijzondere rol vervullen of die graag iets onder de aandacht zouden willen brengen van hem en van de Tweede Kamerfractie.

De bijeenkomst wordt georganiseerd door de lokale afdeling van de ChristenUnie Teylingen en begint om 16.30 uur. Er is plaats voor maximaal 40 personen die door de scholieren en hun docenten een driegangenmenu krijgen voorgezet.

Aanmelden

Een deel van de gasten is op uitnodiging, maar eventuele belangstellenden kunnen zich, onder vermelding van het onderwerp dat ze met Segers zouden willen aansnijden, tot woensdag 6 maart aanmelden via contact@teylingen.christenunie.nl.

De maaltijd wordt aangeboden door de ChristenUnie Teylingen in samenwerking met de KTS Voorhout.


Rust en ruimte bij Taizéviering in Dorpskerk

Sassenheim n De volgende oecumenische Taizéviering is op zondag 3 maart om 19.00 uur in de Dorpskerk. Dat is op de zondag voor Aswoensdag waarmee de Veertigdagentijd begint. Voorganger is ds. T. Moll. Het Oecumenisch Kleinkoor Sassenheim verleent haar medewerking.

De stilte krijgt in deze Taizé-gebedsdienst een belangrijke plaats. Een stilte die rust en ruimte geeft voor inkeer. Even een stil moment om bewust met de situatie in de wereld of een situatie in je eigen leven om te gaan. Daarbij is er gelegenheid een kaarsje te ontsteken om het gebed extra te bekrachtigen.

Gun jezelf de tijd om even op adem te komen. Bezoekers van alle leeftijden en kerkelijke gezindten zijn welkom. De toegang is gratis.