In nog geen jaar zijn meer dan 525 vuilniszakken vol zwerfafval opgeruimd.
In nog geen jaar zijn meer dan 525 vuilniszakken vol zwerfafval opgeruimd. Foto: pr.

Oogkleppen? Onze cijfers spreken voor zich!

Een paar maanden na de start van het vrijwilligersinitiatief 'Voorhout Schoon' voor zwerfafval, verscheen in juli 2018 een redactioneel stuk in De Teylinger naar aanleiding van het jaarverslag 2017 over het openbare gebied en dat de buitenruimte voldoet aan de eisen die de gemeenteraad eraan heeft gesteld.

De algemene conclusie was "de openbare ruimte ligt er goed bij". Maar de opmerking dat er "in het geheel genomen weinig zwerfvuil wordt aangetroffen" schoot ons in het verkeerde keelgat. Wordt er vergeleken met een stad? Dan zou dat kunnen, want Voorhout/Teylingen is een relatief kleine gemeente, met keurig nette inwoners… maar het is niet voor niets dat steeds meer vrijwilligers zich inzetten om zwerfafval op te rapen! Dus wat klopt er niet? Worden de mensen asocialer? Moet de gemeente meer doen? Hoe het ook zit, de vervuiling neemt helaas ook hier toe, kijk maar gewoon goed om je heen!

We geven daarom even een inkijkje in de hoeveelheid afval die wij van straat, uit bosjes, bermen en sloten weghalen. ZAP-ers (zwerfafvalpakkers) Hans en Sylvia en een groepje vrijwilligers, hebben in nog geen jaar tijd al meer dan 525 vuilniszakken vol zwerfafval opgeruimd in Voorhout! Daarbij zaten onder andere 3.222 blikjes, zeker 828 plastic flesjes en 400 lege sigarettenpakjes. Veel tijd en afstand is hierin gaan zitten: 478 kilometer in 286 uur. En voor de goede orde: véél is niet geregistreerd, omdat niet alle vrijwilligers het doorgeven, maar ook omdat niet altijd alle 'producten' te tellen zijn. Gewoon omdat het teveel is of te lastig. Wat te denken van alle (plastic) verpakkingsmateriaal en de vele duizenden peuken die ook opgeraapt worden. En... vuurwerkresten, auto- en fietsonderdelen, tiewraps, kledingstukken, dopjes, drankflessen, schoonmaakdoekjes, papiertjes. Maar ook de meeste vreemde dingen kom je tegen. Er is met name veel vervuiling in winkelgebied, bij bouwprojecten en bedrijventerreinen (voornamelijk door bezorgdiensten), langs (fiets)paden en op- en afritten.

We willen hierbij dan ook de mensen die schouwen, uitnodigen om eens met ons mee te lopen en te zien wat er werkelijk ligt, zelfs week na week op diverse plekken. Wel zeggen we er vast bij: stevige wandelschoenen aan! En laat ons meelopen bij het schouwen, wij zijn bekend met veel probleemplekken. Ook iedereen die dit verhaal niet gelooft of dit eens met eigen ogen wil zien en/of opruimen: meld je bij ons en we gaan aan de slag, want we willen niet dat ons fijne dorp vuil is en het milieu beschermen voor onszelf, de natuur en de dieren, nu en in de toekomst!

Afbeelding