Afbeelding
Foto:pr

'Wel handhaving in 30 km/u-zones'

Teylingen n Bij concreet gebleken gevaarlijke verkeerssituaties in 30 km/u-zones wordt door de politie gehandhaafd evenals bij excessen, antwoordt B&W op vragen van het CDA.

Door Nico Kuyt

In 2017 en 2018 zijn door de politie diverse bekeuringen uitgeschreven in verband met de overtreding van verkeersregels. De handhaving is echter lastiger als het gebied niet fysiek is ingericht als een 30 km/u-zone. De kans van slagen bij de rechter is niet groot, waardoor de politie en de BOA's ook zichtbaar handhaven door mensen aan te spreken op bijvoorbeeld gevaarlijk rijgedrag. Dit is ook wat zij beiden regelmatig doen en wat inwoners en ondernemers ook onderling kunnen doen om een gedragsverandering te bewerkstelligen. En daar waar een 30 km/u-zone goed ingericht is, conform CROW richtlijnen, zal deze automatisch uitnodigen om ook deze verplichte snelheid aan te houden.

Prioriteiten

Omdat de manuren bij de politie schaars zijn, kan deze niet alle taken met dezelfde intensiteit vervullen. Dat betekent dat prioriteiten gesteld moeten worden. De gemeenteraad besluit over deze prioriteiten bij de vaststelling van het integraal veiligheidsbeleid. Dit jaar wordt er een nieuw integraal veiligheidsbeleid opgesteld. Dit meerjarenbeleid zal met input van partners, ondernemers, inwoners en raadsleden gemaakt worden en wordt eind 2019 voor vaststelling aan de raad voorgelegd. In het integraal veiligheidsbeleid 2014-2017 heeft de raad vijf prioriteiten gesteld. Als eerste de (woning)inbraken: In 2017 waren er 53 voltooide woninginbraken en in 2018 waren dit er 33. Dit is een daling van 38 procent. Als tweede de veiligheidsbeleving: Er is een stijging zichtbaar in de subjectieve veiligheidsgevoelens die inwoners van Teylingen ervaren. Zo blijkt uit de Veiligheidsmonitor 2017 dat de 'veiligheid in de buurt' ten opzichte van 2015 is gestegen (van 7,5 naar 7,7). Als derde veilige uitgaansgelegenheden. Dan volgt alcohol en drugs. En de jeugdoverlast: In het geval van jeugd is er naast het regulier jeugdoverleg ingezet op diverse projecten samen met de jongeren en ouders. Samen met de ketenpartners, waaronder Jongerenwerk, Brijder, JGT, JPT en de politie is er een groep in kaart gebracht die overlast gaf. Onder regie van de gemeente zijn de ketenpartners met de ouders en jongeren in gesprek gegaan. Voor een aantal is een zorgtraject gestart. Inmiddels is er ook een jeugdwijkagent ingesteld.

"Door prioriteit te geven aan bepaalde veiligheidsthema's, wordt hier extra aandacht aan besteed en de bovenstaande resultaten en successen laten zien dat onze gezamenlijke inzet loont. Er wordt capaciteit ingezet op de prioriteiten die de raad stelt en hierdoor zijn positieve resultaten zichtbaar. De gemeente en de politie blijven zich inzetten om Teylingen veilig en leefbaar te houden", aldus B&W.


Vlieghinder Schiphol wordt punt op agenda

Regio n In het gemeentehuis van Oegstgeest was op dinsdag 26 februari een stevig debat over de inzet van de provincie Zuid-Holland als het gaat om de toekomst van de luchtvaart en het terugdringen van de geluidsoverlast door laagvliegende vliegtuigen van en naar Schiphol. Ruim 160 bewoners uit Oegstgeest, Leiden, Leiderdorp, Kaag en Braassem en Teylingen waren er in een bomvolle raadszaal getuige van dat vertegenwoordigers van tien politieke partijen unaniem aangaven dat Zuid-Holland serieus meer werk moet gaan maken van het terugdringen van de overlast.

Op 20 maart zijn er verkiezingen voor de Provinciale Staten. Om die reden hadden Oegstgeest Zonder Vlieghinder, de Werkgroep Geluidshinder Kaag en Braassem, Duurzaam Dorp Oegstgeest, de Bewonersdelegatie van de Omgevingsraad Schiphol en de Natuur en Milieufederatie de handen ineengeslagen bij de organisatie van de debatavond met de kandidaat-Statenleden.


Tijdens het debat werd duidelijk dat de kandidaat-Statenleden onderkennen dat er in het noordelijk deel van Zuid-Holland veel overlast is door geluidshinder van laag overkomend vliegverkeer. Op een afstand van vijftien tot twintig kilometer van Schiphol vliegen veel toestellen op 700 meter en soms nog lager over. Dit gebeurt zowel overdag als 's nachts. In de regio Leiden gaat het vooral om landend verkeer, in het oostelijker deel zoals bij Kaag en Braassem veroorzaken zowel opstijgende als dalende vliegtuigen geluidsoverlast. In het noordwestelijk deel van de Bollenstreek gaat het om opstijgend vliegverkeer. Alle kandidaat-Statenleden gaven aan dit punt de komende jaren serieus aan te willen gaan pakken.


Nadelige effecten

Evenzo belangrijk is dat het merendeel van de nieuwe Statenleden kritisch kijkt naar de nadelige effecten van de luchtvaart op mens en milieu. Dat wonen en vliegen niet of moeizaam met elkaar te verenigingen zijn, is een punt dat door alle partijen werd onderkend. Geconstateerd werd ook dat de prijs van vliegen ten opzichte van andere manieren van vervoer veel te laag is. Met uitzondering van de VVD vonden alle partijen dat luchtvaartgebruikers een faire prijs voor ticket moet gaan betalen. Belangwekkend is dat, wederom met uitzondering van de VVD, alle partijen zich zorgen maken over de veiligheid op en rond Schiphol.

Minder eenduidig was men over het idee van het verplaatsen van banen naar zee. Groen Links, Code Oranje, PvdA en de Partij voor de Dieren gaven aan hiervan geen voorstander te zijn. Zij vinden dat er minder gevlogen moet worden; de aanleg van banen in zee helpt niet om dat doel te bereiken, zo is hun redenering. Minder vliegen betekent dus: geen uitbreiding op de huidige locatie.

Invloed

Cruciaal punt is natuurlijk of de provincie invloed heeft op de problematiek die tijdens de debatavond aan de orde kwam. Het antwoord hierop bleek nadrukkelijk 'ja'. De uiteindelijke besluitvorming over de toekomst van de luchtvaart ligt bij de Tweede Kamer. Voor de bewoners van het noordelijk deel van Zuid-Holland is het van belang dat er een provincie is die voor hun belangen op komt. De minister van Infrastructuur zal zeker rekening moeten gaan houden met standpunten die de provincie in dit verband inneemt. Daartoe uitgedaagd beaamden alle kandidaat-Statenleden dat de provincie voortaan meer moeite moet doen (onder meer als lid van de Omgevingsraad Schiphol) om goede afspraken te maken met andere overheidspartijen, Schiphol en de luchtvaartmaatschappijen.

Kieswijzer

Als laatste, en dat is ook niet onbelangrijk: de leden van Provinciale Staten kiezen straks de Eerste Kamer. De politieke kleur van de Eerste Kamer kan van grote invloed zijn op beslissingen die bepalend zijn voor 'hoe verder met Schiphol'. Om de kiezers te helpen met het maken van hun keuze in het stemhokje op 20 maart, is naar aanleiding van de uitspraken tijdens het debat een kieswijzer gemaakt. Deze is te raadplegen op www.vlieghinder-oegstgeest.nl.