Geen zout, dus genoeg bloemen voor een kleurrijke corso. | Foto: archief/ Richard de Vos
Geen zout, dus genoeg bloemen voor een kleurrijke corso. | Foto: archief/ Richard de Vos Foto: pr./Richard de Vos

Genoeg bloemen voor de corso

Regio n Vorig jaar zomer heerste er droogte. Daardoor moesten maatregelen genomen worden. Het 'doorspoelen' van het zoute slootwater van de Haarlemmermeerpolder dreigde langs bollengronden worden afgevoerd. Bollen houden niet van zout. Dat zou de bollenteelt schaden en daarmee de opbrengst van bloemen voor het komende corso.

Door Piet de Boer

Het Hoogheemraadschap van Rijnland damde begin augustus de Leidsche trekvaart af bij de fietsbrug over de Leidsevaart vlakbij station Heemstede – Aerdenhout. Er werden betonnen platen in het water neergelaten. Het relatief zoute water uit de Haarlemmermeer werd daardoor niet langer via de Bollenstreek maar via het Noordzeekanaal afgevoerd. Gelukkig werd er goed samengewerkt volgens de heer Piet van der Poel van het Hoogheemraadschap van Rijnland. Alleen de beroepsvaart en pleziervaart op dit deel van de vaart ondervond hinder van de betonnen keerwand in het water. Het was de eerste keer dat afdammen gebruikt werd om het verzilten van het grondwater in de bollenstreek te voorkomen. Terugkijkend heeft het afdammen het beoogde resultaat opgeleverd.

Smeltwater

Toen het begon te regen kon eind 2018 de betonnen dam verwijderd worden. De bolbloemen voor het corso zijn niet in gevaar gekomen. Of het plaatsen van een dam dit jaar ook noodzakelijk is, blijft speculeren. Van der Poel blijft echter optimist. De afgelopen maanden viel er veel sneeuw in het Alpengebied. ''Dat gaat een keer smelten'', zegt hij geruststellend.


Bezoek nu de Almondehoeve

n Opheffingsuitverkoop op drieduizend vierkante meter

zakelijk n 'Het is nog steeds mijn hobby; mooie meubels inkopen, opknappen en verkopen,' vertelt een enthousiaste Eric van der Reijden van Almondehoeve Lifestyle & Antiek (Van Almondeweg 2) in Oegstgeest.

Tijdens een wandeling door de uitgebreide winkel met zijn vele, mooie ruimtes (maar liefst drieduizend vierkante meter), weet de antiekkenner bij elke tafel en kast wel een mooi verhaal te vertellen. "We zijn als familiebedrijf bijna vijftig jaar geleden begonnen en ook nu nog staat de winkel vol met mooie spullen uit onder andere Engeland, Spanje, India en China."

Restaureren

De Almondehoeve verkoopt niet alleen maar antiek. Toch zijn de tijden veranderd. Koopgedrag en smaak van mensen zijn anders geworden. Het combineren van antiek en modern blijft echter. "We willen de komende jaren in een andere, afgeslankte vorm verder, en dus houden we een opheffingsuitverkoop waarbij alles in de showrooms tien tot zestig procent goedkoper uitvalt." Bijzonder is de kennis en expertise in de winkel. "Onze restaurateur Herman Koolmoes bijvoorbeeld werkt hier al veertig jaar. U kunt bij ons ook uw eigen meubelen laten restaureren."

'lijkt wel een museum'

De Almondehoeve blijft een unieke zaak. "Wij zijn de enige zaak in Nederland met dit soort spullen. 'Het lijkt wel een museum', zeggen mensen soms. Zoek je iets moois voor in je interieur? Dan is dit dé tijd om voordelig iets moois aan te schaffen." Er staan prachtige stoelen en banken, kasten, dressoirs, lampen, spiegels en veel decoratieve spullen, maar de meeste vraag is er toch wel naar eettafels en sidetables. "Voor tafels in elke maat kun je hier terecht."

Daarnaast zijn er bij de Almondehoeve veel mooie cadeaus te vinden. "Vanaf 25 euro neem je al iets unieks mee naar huis. En alles is van goede kwaliteit, want er is al rommel genoeg", zegt Eric met een glimlach.

Meer informatie op www.almondehoeve.nl.

Eric van der Reijden: 'Er is hier veel moois te vinden'. | Foto Willemien Timmers