De nieuwe dierenambulance met een deel van de vrijwilligers en de bestuursleden. | Foto: J.P. Kranenburg
De nieuwe dierenambulance met een deel van de vrijwilligers en de bestuursleden. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: J.P. Kranenburg

Druk jaar voor de dierenambulance

regio n De gemiddeld 45 vrijwilligers van de Dierenambulance regio Leiden verzorgden met elkaar 4.731 ritten het afgelopen jaar.

In totaal 1.843 daarvan hadden betrekking op huisdieren en 2.888 op wilde dieren. Bij de huisdieren betrof het zowel levende als dode huisdieren. De levende huisdieren worden afhankelijk van de vraag of ze gewond waren vervoerd naar een dierenarts of naar de dierentehuizen in Leiden en Noordwijk. De dode huisdieren, vooral katten, werden gedurende minstens 14 dagen door ons opgeslagen.

Circa 42 procent van de ritten werd uitgevoerd in Leiden, circa 16 procent van de ritten ging naar Katwijk/Rijnsburg en Valkenburg en zo'n 12 procent naar Noordwijk/Noordwijkerhout. De overige zes gemeenten zorgden bij elkaar voor circa 30 procent van de ritten.

Financieel groot verlies

Van de wilde dieren werd een belangrijk deel direct naar dierenartsen vervoerd. Veel daarvan waren zodanig verwond dat herstel uitgesloten was. Van de wilde dieren waarvan herstel wel mogelijk leek werden er 1.732 opgenomen in ons vogelasiel. Vooral vogels, maar ook haasjes, vleermuizen en egels (kortdurend) werden daar liefdevol verzorgd.

Exoten waaronder slangen en schildpadden werden doorgebracht naar gespecialiseerde opvang, zoals Serpo in Rijswijk, of de schildpaddenopvang in Alphen. Ongeveer de helft van de opgevangen dieren, ruim 800, vooral vogels, konden na verzorging weer worden uitgezet in de vrije natuur.

Financieel werd evenals de jaren daarvoor op de reguliere exploitatie een aanzienlijk verlies geleden. De inkomsten bedroegen circa 67.000 euro, vrijwel volledig afkomstig van particulieren en donateurs. De uitgaven besloegen een bedrag van 106.000 euro, waardoor er een tekort was van circa 39.000 euro.

Onverwachte erfenis

Daarin zijn nog niet opgenomen de kosten van de nieuwe ambulance, die pas in januari is opgeleverd en de noodzakelijke uitbreiding van personeel tot 2 fte. Indien de organisatie daarmee rekening houdt, zal het tekort de komende jaren tussen de 65.000 en 70.000 euro bedragen.

In overleg met de regionale gemeenten van het werkgebied wordt voor dit structurele tekort naar een oplossing gezocht. Gelukkig sloot de rekening dankzij een onverwachte erfenis toch positief. Mede daardoor kan de dierenambulance de mogelijkheid van nieuwbouw onderzoeken op een voormalig opslagterrein in het park Kweeklust in Leiden. Sponsoring en subsidiƫring daarvan is daarbij een punt van grote aandacht.