Studente presenteert aerodynamische ligfiets

Sassenheim n Cécile Volten (22) uit Sassenheim maakt deel uit van studentenproject het Human Power Team van de Technische Universiteit Delft en de Vrije Universiteit Amsterdam. Op dinsdag 26 februari hebben zij het ontwerp van hun nieuwste hightech fiets gepresenteerd: de VeloX 9. Met deze fiets zullen zij in september het wereldrecord van 121,8 km/uur aanvallen in Nevada.

Volten is dit jaar verantwoordelijk voor de partners en PR van het Human Power Team. "Ik zorg ervoor dat meer mensen bekend raken met de aerodynamische ligfiets van het team", legt Cécile uit. "Daarnaast zorg ik ervoor dat het team over genoeg middelen beschikt om daadwerkelijk een fiets te kunnen produceren."

Het Human Power Team heeft het ontwerp van de VeloX geoptimaliseerd om zo hard mogelijk te kunnen fietsen. Zo heeft de fiets onder andere geen raam. "Door een raam ontstaat er een klein randje in de vorm, dit zorgt ervoor dat de stroming van de lucht van een mooie laminaire stroming, overgaat naar een turbulente", legt Tomas Gast, de Chief Engineering van het team, uit. "Dit levert bij hoge snelheden behoorlijk wat extra weerstand op." De VeloX wordt daarnaast gemaakt van super lichtgewicht materialen en bovendien zo klein mogelijk. Om ruimte te besparen wordt er bijvoorbeeld gebruik gemaakt van een speciaal ontwikkeld schakelsysteem waarbij de cassette beweegt in plaats van de ketting. Bovendien rijdt de VeloX dit jaar met speciaal voor het team ontwikkelde banden.

Het Human Power Team is een studententeam dat er sinds 2010 ieder jaar naar streeft om de grenzen van de menselijke en technische potentie te verleggen. Het team bestaat uit zestien studenten van de Technische Universiteit Delft en de Vrije Universiteit Amsterdam die een jaar lang hun studie op stop zetten om zo hun doel te kunnen behalen: het vestigen van een wereldrecord.