Groot deel stembureaus nog niet beperking-proof

Teylingen n De komende verkiezing zal een groot deel van de stemlokalen nog niet zo zijn ingericht en uitgerust dat kiezers met een lichamelijke beperking hun stem zoveel mogelijk zelfstandig kunnen uitbrengen.

Door Nico Kuyt

Op 1 januari 2019 is een wijziging van de Kieswet van kracht geworden waarbij B&W moet zorgdragen dat alle stemlokalen gebruikt kunnen worden door stemmers met een beperking. De eisen liggen hoog, bijvoorbeeld voor de breedte, draaihoek en de deuren van de gang naar en van de stemruimte en de draai- en manoeuvreruimte voor rolstoelen en scootmobielen.

Sleutelen aan scholen

Naar verwachting zullen de stembureaus in het Bestuurscentrum in Voorhout, het Gemeentekantoor en Sassembourg in Sassenheim voldoen aan de eisen. Maar aan de scholen, daar zal nog wel wat aan moeten gesleuteld.

Voor 23 mei advies

B&W heeft het bureau Ongehinderd gevraagd ernaar te kijken. Echter, alle gemeenten zitten met dezelfde inventarisatie en een groot aantal doet eveneens een beroep op Ongehinderd. Iets overwerkt heeft het bureau aangegeven niet in staat te zijn om voor de aankomende verkiezingen van de Provinciale Staten- en Waterschap op 20 maart al met een rapportage te kunnen komen. Het heeft wel de toezegging gedaan om vóór deze van het Europees Parlement op 23 mei met een advies voor eventuele aanpassingen te komen. Volgens de richtlijnen is het overigens wettelijk nog niet verplicht dat alle stembureaus dit jaar al voldoen aan de toegankelijkheidseisen.