ChristenUnie hekelt B&W-memo over skatebaan

Voorhout n Raadslid Frans Nederstigt (ChristenUnie) is verbolgen over het, zoals hij het noemt, 'prutswerk' van een mededeling aan de raad over het stoppen van het initiatief uit 2017 van enkele jongeren voor het realiseren van een skatebaan in Voorhout. De gemeenteraad is met de memo naar zijn oordeel 'onjuist geïnformeerd'. De fractie heeft een motie opgesteld waarover de raadscommissie Bestuur, waarschijnlijk in april, gaat spreken.

Door Nico Kuyt

In de mededeling gaf B&W aan dat er in Voorhout geen geschikte plek te vinden is voor de baan. Het epistel, waarover de krant vorige week kond deed, liet bij Nederstigt enig stoom uit zijn oren ontsnappen. De memo bevat naar zijn oordeel 'een ruime schakering aan feitelijke onjuistheden' en daarmee heeft B&W 'de gemeenteraad verkeerd geïnformeerd'. Onder andere kloppen de leeftijden van de initiatiefnemers niet, er is een gebrek aan communicatie geweest in tegenstelling wat de memo beweert, redenen worden aangedragen die onjuist zijn, data kloppen niet, de initiatiefnemers wilden juist geen BMX-baan, maar een stuntstepskatebaan geschikt voor stepjes, skateboard, fiets, inline skates, en dergelijke. De memo schrijft dat de jongeren nu op een leeftijd zijn dat het voor hen niet meer de hoogste prioriteit heeft, maar dat is volgens Nederstigt ook niet waar. "De jongens zijn nu 11 en 10. Wat wel klopt is dat het momentum uit het initiatief is. Én met het huidige tempo zijn ze waarschijnlijk volwassen voor het park gerealiseerd is." De jongeren dienden het initiatief in, niet alleen voor zichzelf, maar ook voor de kinderen die ná hen zouden komen.

Onzorgvuldig

Hij wijst verder nog op een toezegging van wethouder Bas Brekelmans om te kijken of het mogelijk valt in te passen in Sportpark Elsgeest. "De initiatiefnemers zijn uiteraard teleurgesteld dat het geen doorgang kan vinden, maar ze waren er altijd van doordrongen dat dit een mogelijke uitkomst zou zijn. Waar de initiatiefnemers met name moeite mee hebben, is dat een toezegging van de ene wethouder ongedaan gemaakt kan worden door de volgende wethouder. Het geheel ging bijzonder voortvarend van start maar is ergens in de organisatie vastgelopen. De onzorgvuldigheid in dit memo is daar een passende illustratie bij", aldus Nederstigt.


Geen lokaal knalverbod bij oud en nieuw

Teylingen n Er komt geen lokaal verbod voor het afschieten bij de jaarwisseling van knalvuurwerk en vuurpijlen.Tijdens de bespreking in de gemeenteraad haalde indiener GroenLinks de motie van de agenda. Er werd wel gestemd om het kabinet te vragen een landelijk verbod in te stellen. Maar die kreeg geen meerderheid. Alleen de ChristenUnie stemde met GroenLinks mee.

GroenLinks had nog een derde motie ingediend om een onderzoek onder de inwoners uit te voeren naar het instellen van een verbod. Burgemeester Carla Breuer zegde toe een kwantitatief en kwalitatief onderzoek te gaan uitrollen wat de inwoners over het vuurwerk op oud en nieuw denken, bijvoorbeeld via het Burgerpanel. GroenLinks verklaarde hierin het vertrouwen te schenken en hield die motie aan. Totdat de zaken onderzocht zijn, hield GroenLinks ook de motie aan om een lokaal verbod in te stellen. Uit de bespreking bleek dat daar overigens weinig draagvlak voor was. Met het nu al kunnen instellen van een vuurwerkvrije zone in buurt of straat als daarvoor een driekwart meerderheid voor is, hebben de inwoners genoeg mogelijkheden in handen. En het aantal incidenten is zeer beperkt in Teylingen. Het handhaven van een lokaal verbod zal ook moeilijk zijn en massaal overtreden worden, zo leefde de gedachte.(NK)


Gemeenten verlengen met Jeugd- en Gezinsteams

Regio n De gezamenlijke gemeenten binnen Holland Rijnland hebben de intentie uitgesproken om het contract met de coöperatie Jeugd- en Gezinsteams met één jaar te verlengen.

Via de jeugd- en gezinsteams krijgen inwoners van een gemeente toegang tot jeugdhulp. Zij kunnen hier terecht met vragen over opgroeien en opvoeden. De teams bieden ook lichte vormen van jeugdhulp. De jeugd- en gezinsteams zijn onderdeel van een coöperatie, die uit een aantal jeugdhulpaanbieders bestaat. Het huidige contract met de coöperatie loopt eind 2019 af. Met het nieuwe contract zetten gemeenten en de coöperatie hun samenwerking tot 2021 voort en voeren - waar mogelijk - verdere verbeteringen in de toegankelijkheid tot jeugdhulp door. De wens van gemeenten om de toegang beter te regelen, valt hiermee op logische wijze samen met het moment dat er nieuwe contracten worden afgesloten met de jeugdhulpaanbieders over het jeugdhulpaanbod. Ook deze contracten lopen eind 2020 af.

Gemeenten willen de zorg dichter bij de leefwereld van de kinderen en het gezin organiseren. De colleges in de Leidse regio (Leiden, Leiderdorp, Oegstgeest en Zoeterwoude) willen bovendien meer sturen op de jeugdhulp in de Leidse regio, zij zijn om die reden van plan voor de gemeentelijke toegang per 2021 een nieuwe opdracht in de markt te zetten. De gemeenten Hillegom, Katwijk, Lisse, Noordwijk, Nieuwkoop en Teylingen beraden zich nog over het vervolg na het aflopen van de contracten per 1 januari 2021 en verder.