Esther Kortekaas en Jolijn Fanoy exposeren in het Boerhaavehuis. | Foto: Lotte Zoet
Esther Kortekaas en Jolijn Fanoy exposeren in het Boerhaavehuis. | Foto: Lotte Zoet Foto: Lotte Zoet

Vijfde editie Rondje Kunst groot succes

Voorhout n Voor de vijfde keer werd op zondag 10 maart het Rondje Kunst georganiseerd. Enthousiaste kunstenaars konden hun kunst exposeren op bekende plekken in het centrum. Ondanks het stormachtige weer kwamen veel kunstliefhebbers een kijkje nemen.

Door Lotte Zoet

Rondje Kunst wordt al vijf jaar georganiseerd door Rotary club Voorhout. Voorzitter Marcel van den Broek opende de vijfde editie in Cheers. Na het welkomstwoord en het uitdelen van de programmaboekjes was het tijd om het centrum van Voorhout in te gaan, waar ruim 35 kunstenaars en musici hun kunst deelden op negen verschillende locaties.

Passie

In de ruimte van SCAL staan Gert Houwaart en Gerben Steenhoven. Houwaart exposeert tekeningen en Steenhoven zijn schilderijen. Steenhoven: ''Mijn inspiratie voor schilderen komt uit alledaagse objecten. Van een stopcontact tot een schep, alles komt voorbij. Ik vind het mooi om deze dingen op een andere manier te laten zien. Kunst is mijn grote passie. Ik geef les CKV op het Rijnlands Lyceum in Wassenaar, daar kan ik elke dag bezig zijn met kunst!''

'Van een stopcontact tot een schep, alles komt voorbij'

Houwaart kiest vaak voor portretten. ''Ik teken vooral vanuit mijn eigen gevoel en precisie. Soms ben ik wel zes maanden bezig met een tekening. Ik heb dit mijzelf aangeleerd en ik doe het graag als hobby in de avonduren. Ik vind het erg leuk om mijn werk te exposeren, zodat anderen ervan kunnen genieten. Ik heb zelfs een tekening opgestuurd naar het Rijksmuseum, maar het is nog even afwachten of de tekening er ook daadwerkelijk komt te hangen.''

In de gemeentekamer van het Boerhaavehuis is de kunst van Esther Kortekaas en Jolijn Fanoy te zien. Beide dames schilderen met een thema. Kortekaas schildert al ruim twintig jaar, als hobby, vertelt ze. "Mijn thema is handen, dit houdt in dat er in elk schilderij wel een hand te zien is, zoals een moeder die de handen van haar kinderen vasthoudt. De thema's bedenken wij altijd zelf.'' Fanoy schildert nu al tien jaar en heeft les gehad van Kortekaas. ''Ik schilder vooral vrouwen. Soms krijg ik ook de vraag van vrienden of ik iets wil schilderen, af en toe doe ik dat ook. Inspiratie halen wij overal vandaan, vooral Pinterest staat vol met leuke ideeƫn."

Druk bezocht

Angela Tuijp, bestuurslid bij de Rotary, is de coƶrdinator van Rondje Kunst. Tuijp: "We kijken terug op de druk bezochtste editie van de afgelopen vijf jaar. Ruim 400 mensen kwamen langs om de kunst te bekijken. Deze dag gaat vooral om de binding tussen de Voorhouters en de kunstenaars en dat is heel goed bevallen. Wat mij betreft is volgend jaar de zesde editie".