Voorzitter Alex Omtzigt feliciteert Ronald van Ruiten met de winst van zijn team. | Foto: pr./Frans Eijck
Voorzitter Alex Omtzigt feliciteert Ronald van Ruiten met de winst van zijn team. | Foto: pr./Frans Eijck Foto: pr./Frans Eijck

Achtuurjournaal struikelblok in tweede Teylinger Dictee

Teylingen n Is het nu 'acht uur journaal' of 'achtuurjournaal? Schrijf je steenkolen Engels of steenkolenengels? En jeremiƫren, ook zo'n lastige. Over dergelijke woorden struikelden de elf teams die maandag 11 maart deelnamen aan het Groot Teylinger Dictee.

De deelnemers hadden een hele kluif op het dictee, dat voor de tweede keer georganiseerd werd door Lionsclub Slot Teylingen. Ze streden om de teamprijs en om de beste individuele speller. Een team bestond uit drie tot vijf personen, waarbij iedere deelnemer individueel een dictee maakte.

Op basis van het minst aantal fouten per team volgde de uitslag. Omdat niet alle teams gelijk zijn, telden de drie beste dictees mee voor het eindresultaat. Er was ook een prijs voor de persoon die de minste fouten had, los van de teams.

Winnaars

Bij het plenair nakijken van het dictee werden hier en daar diepe zuchten en fronsende gezichten waargenomen. Uiteindelijk bleek het allemaal mee te vallen.

De winnaar van de individuele prijs, Pieter van Diepen uit Leiden, had slechts twee fout. Het achtuurjournaal was een van zijn struikelblokken. De teamprijs ging naar de glazenwassers van team Van Ruiten schoonmaak.

Cheque

De opbrengst van het dictee ging naar het project 'Taal voor jou en je kind' van Bibliotheek Bollenstreek. Medewerkers van de bibliotheek ontvingen uit handen van voorzitter Alex Omtzigt de cheque van 2.000 euro.

Taal voor jou

Taal voor jou en je kind is een project dat vanuit Bibliotheek Bollenstreek samen met partners wordt georganiseerd. Het doel van het project is om ouderbetrokkenheid bij ouders van kinderen op basisschool leeftijd (van 3 tot 11 jaar) te vergroten. Deze ouders met een migratieachtergrond hebben een laag taalniveau waardoor ze veel van het 'schoolleven' van hun kinderen niet goed begrijpen.

In dit traject komen allerlei onderwerpen aan bod omtrent het onderwijs van hun kinderen, van een 10-minuten gesprek tot wat kinderen nou eigenlijk leren op school.

Kijk voor meer informatie op www.bibliotheekbollenstreek.nl.