Ondernemersfonds kondigt einde aan

Teylingen n Het Ondernemersfonds Teylingen (OFT) neemt geen nieuwe aanvragen in behandelingen en stopt zodra alle huidige aanvragen zijn afgewikkeld. Het resterende bedrag dat nog in kas zit, wordt naar de gemeente gestort.

Al sinds de start van het OFT is een sterk protest te horen van een aantal ondernemers. Eind december 2017 besloot de gemeenteraad te stoppen met het OFT. Het fonds bleef daarna nog wel bestaan, maar er werd geen nieuw bedrag meer ingestort. In mei 2018 deed het OFT nog een oproep voor projecten. Op dat moment zat nog zo'n 350.000 euro in kas.

Geen nieuwe aanvragen

Op donderdag 7 maart laat het OFT weten geen nieuwe aanvragen meer in behandeling te nemen. "Na het stop zetten van de financiering van het OFT per 1 januari 2018 zijn aanvragen ontvangen voor een bijdrage uit het OFT. Conform de statutaire doelstellingen van het OFT heeft het bestuur die behandeld. Het bestuur constateert dat er onvoldoende beroep gedaan wordt op de haar ter beschikking gestelde middelen, voor bestedingsdoelen die overeenkomen met haar oorspronkelijke doelstellingen. Het bestuur heeft dan ook besloten om met ingang van 6 maart 2019 geen nieuwe aanvragen in behandeling te nemen. Uiteraard worden lopende (gehonoreerde) aanvragen afgewikkeld."

VOT: 'Geen openheid'

Dit laatste tot ongenoegen van de Vrije Ondernemers Teylingen (VOT). Zij zijn al sinds de start tegen de uitvoering van het Ondernemersfonds. "Het VOT bestuur heeft in een gesprek over de besteding van het geld haar zorgen geuit. De aanvragen die gedaan waren aan het OFT, ten tijde van dat gesprek, waren minimaal en ook nog eens van en voor dezelfde groepjes die vóór een OFT waren." Ze schrijven verder: "In het gesprek met het OFT hebben wij gevraagd openheid te geven over hun gevoerde werkwijze, dit is keer op keer geweigerd. Tevens hebben zij categorisch geweigerd om inzicht te geven in hun financiële beleid".

Er is op 6 november nog een gesprek gevoerd tussen de VOT, de Teylinger Ondernemers Vereniging (TOV) en het OFT. "Tijdens dit gesprek verzocht de VOT het ondernemersfonds voor vier maanden op slot te doen. Zodat eindelijk de groot betalers (lees: buitenondernemers) de kans kregen na te denken over de besteding van hun bijdragen. Tot onze verbazing kon het OFT niet direct op slot maar pas op 1 december. Alleen bleek toen dat er ineens in twee weken tijd heel veel aanvragen werden gedaan door de eerder genoemde groepen."

Teruggestort naar gemeente

Zodra alles is afgerond, wordt het bedrag dat nog in de OFT-kas zit, gestort naar de gemeentelijke kas. De VOT ziet dat anders, en wil dat het OFT met terugwerkende kracht stopt met het beoordelen van aanvragen na 6 november. "Het VOT bestuur gaat er vanuit dat de aanwezige gelden, die aanwezig waren op 6 november nu retour betaald zullen worden aan de gemeente Teylingen. En dat het bestuur van het OFT hiermee laat zien dat zij de buitenondernemers serieus nemen met hun bijdrage aan dit fonds. Alleen met deze afronding kan er eindelijk gewerkt worden aan een toekomst met alle ondernemers in Teylingen. Iets wat wij lezen in de statutaire doelstelling van dit OFT bestuur: eenheid onder de ondernemers van Teylingen ondersteunen. Met een juiste afhandeling van dit OFT bestuur te weten een financiële afrekening per 6 november kan er eindelijk een einde komen aan alle ellende die door het ondernemersfonds veroorzaakt is. Mocht het OFT bestuur anders beslissen dan staat de VOT vrij in de dan te nemen juridische stappen richting dit bestuur."

Brekelmans: 'Begrip voor besluit'

Het bestuur van het Ondernemersfonds heeft wethouder Bas Brekelmans inmiddels ingelicht over het besluit te stoppen. Die laat in een reactie weten: "Ik heb begrip voor het besluit van de stichting. Het Ondernemersfonds is ondanks de goede bedoelingen voor de lokale economie helaas niet het succes geworden waar we met zijn allen op hadden gehoopt. Onderlinge meningsverschillen over de beste opzet en werkwijze zijn dominant geweest en dat heeft invloed gehad op het functioneren van het fonds. Het heeft ook geleid tot tweespalt tussen verschillende ondernemersgroepen en dat is al helemaal ongewenst. Door de activiteiten nu te stoppen ontstaat er ruimte om zaken achter ons te laten en te zoeken naar andere manieren om samen te werken."

Het geld dat over blijft, wordt gestort in de kas van gemeente. Wat er met dat bedrag gaat gebeuren, is nog niet bekend. Brekelmans: "Dat hebben we nog niet besproken. Ik kan me wel voorstellen dat we op een of andere manier ervoor zorgen dat het bedrag ten goede komt aan ondernemend Teylingen. Van hen is immers het geld afkomstig. Wat mij betreft betrekken we daarbij vooral de diverse ondernemersgroeperingen. Maar het lijkt me ook een zaak voor de gemeenteraad."

Geen directe gevolgen citymanagement

De opheffing van het OFT heeft geen gevolgen voor het citymanagement. Dat werd deels betaald vanuit het OFT. "Het opheffen van het fonds maakt de dingen voor de Stichting Citymanagement niet anders dan ze al zijn, " zegt de wethouder. "Omdat er al een jaar geen geld meer binnenkomt bij het fonds, is het voor de Stichting Citymanagement al geruime tijd duidelijk dat ze op zoek zullen moeten naar andere bijdragen vanuit de particuliere sector. De financiële bijdrage vanuit de gemeente blijft wel gewoon, maar dat is maar een deel van de benodigde middelen."

'Met de wetenschap van nu, allemaal anders doen'

Brekelmans kijkt terug op een roerige periode voor het Ondernemersfonds. "Met de wetenschap van nu zouden we het, denk ik, allemaal anders doen. Dat geldt ook voor mij als wethouder. Ik vind het vooral erg dat ondernemers zo tegenover elkaar zijn komen te staan, terwijl het fonds bedoeld was om gezamenlijk een krachtig ondernemend Teylingen te vormen. Ik hoop van harte dat we deze periode achter ons kunnen laten, de blik op de toekomst richten en weer samen de schouders gaan zetten onder onze lokale economie. Ons mooie dorp verdient dat gewoon."

Het bestuur van het OFT is gevraagd te reageren op de uitspraken van het bestuur van de VOT, maar heeft dat bij het ter perse gaan van deze krant (nog) niet gedaan.