Bob Keeven.
Bob Keeven. Foto: Nico Kuyt

Teylingse kandidaten stellen zich voor

Teylingen n Op de kandidatenlijsten voor de Provinciale Statenverkiezingen, op woensdag 20 maart, staan vier kandidaten uit Teylingen. Ook voor de Waterschapverkiezingen zijn vier inwoners verkiesbaar. Zeven van hen stellen zich aan u voor. Helaas heeft de redactie van dhr. S.W.A de Groot (Forum voor Democratie, nr. 8) geen bijdrage ontvangen.


n Verkiezingen Provinciale Staten

Bob Keeven - VVD (nr.39)

Mijn naam is Bob Keeven en ik heb 12 jaar namens de VVD in de gemeenteraad van Teylingen mogen zitten. Belangrijk werk, dicht bij de inwoners van onze mooie gemeente. De Provincie is voor velen veel verder weg, maar de beslissingen die daar worden genomen zijn ook voor Teylingen van groot belang. Denk maar aan een belangrijk project zoals station Sassenheim dat er zonder de steun van de provincie niet was gekomen; hetzelfde geldt voor de uitbreiding van het parkeerterrein.

De provincie houdt zich bezig met, de naam zegt het al, provinciale wegen maar ook met zaken zoals woningbouw, openbaar vervoer en duurzaamheid. Er is een enorme energie-transitie gaande met de aanleg van windmolens, zonnepaneel-parken en het provinciale bestuur moet de komende jaren een visie ontwikkelen om ervoor te zorgen dat Zuid-Holland ook mooi blijft. Naast deze provinciale taken en verantwoordelijkheden kiezen wij door middel van deze verkiezing voor de samenstelling van de Eerste Kamer. In het verleden was dit instituut voor de kiezer wat verder weg, maar de laatste jaren laat de Eerste Kamer steeds meer van zich horen en is een belangrijke factor in de besturing van ons land geworden. En dus....ga stemmen, het is belangrijk!

Hans van Ek - CDA (nr. 14)

Samen met mijn gezin woon ik al jaren in Warmond. Ik houd van natuur, reizen en sporten, ben voorzitter van CDA Teylingen en als vrijwilliger actief bij diverse initiatieven in Teylingen. Voor de provincie wil ik met u graag de schouders er onder zetten en de dorpen Warmond, Sassenheim en Voorhout een lokaal gezicht geven door mij in te zetten voor:

Betaalbaar, veilig en vooral plezierig wonen met oog voor: veiligheid als topprioriteit, goede voorzieningen voor jong en oud zoals cultuur, sport, onderwijs, goed schoon en slim openbaar vervoer en passende zorg, nieuwbouw met behoud van groen en zoveel mogelijk binnen de dorpen, gezondheid, milieu en de geluidsoverlast rond Schiphol, goed mobiel en internet bereik, behoud van ons cultureel erfgoed.

Werk maken van een bloeiende (circulaire economie) met: een betere aansluiting tussen onderwijs en werk, steun voor ons MKB en benutting van kansen in de circulaire economie in en rond onze dorpen.

Duurzaamheid haalbaar voor iedereen door: het instellen van een lage lastenfonds, ruim baan te geven aan laagdrempelige duurzame samenwerkingsverbanden en een dicht deelauto- en laadpalennetwerk.

Natuur, agrarisch ondernemen, landschap en recreatie die elkaar versterken. Alvast veel dank voor uw stem!

Bas Meershoek - PvdA (nr. 34)

De woningnood voor (werkende) jongeren en starters is een groeiend probleem in de provincie. Jarenlang heeft de overheid woningbouwverenigingen laten speculeren met gemeenschapsgeld wat resulteerde in een verkwisting van miljoenen, die eigenlijk bestemd waren voor woningbouw. Het is daarom mijn persoonlijke overtuiging dat het tijd is dat de provincie ingrijpt en de norm terugbrengt in de woningmarkt. Waarom dit onderwerp mij aan het hart gaat is dat ik zelf werkzaam ben als chef-kok, desondanks als alleenstaande werkende moeilijk aan een woning kan komen.

Persoonlijk heb ik altijd interesse gehad in politiek en mij hier in verdiept naarmate ik steeds vaker tegen maatschappelijke problemen aanliep waaronder de woningnood. De PvdA en de sociaal-democratie hebben zich naar mij bewezen als een volkspartij en ideaal die midden in de samenleving staan. Oud-premier Willem Drees (PvdA) verwoordde het naar mijn persoonlijke mening perfect: ''Wij willen niet de zelfstandige kracht van mensen ondermijnen, wij willen integendeel die tot zo groot mogelijke ontplooiing brengen, maar wij zijn er ons van bewust dat enkeling niet zichzelf kan beschutten tegen alle onzekerheden waartegen over hij of zij zich in de maatschappij gesteld ziet''

De reden dat ik mij kandidaat stel voor de PvdA is dat ik ervoor wil zorgen dat de politiek gaat luisteren naar de kiezer en overgaat tot actie!


n Verkiezingen Waterschap

Ineke van Steensel - VVD (nr. 1)

Ik kom uit een middenstandsgezin, geboren en getogen in Noordwijk, waarin ieder gezinslid mee moest helpen. Dat heeft mij mede gevormd: ik ben van "samen aanpakken." Trots ben ik dat ik weer voor de VVD als nummer 1 op de lijst sta voor het waterschap van Rijnland!

Droge voeten, schoon en voldoende water blijven de kerntaken van ons waterschap. De afgelopen vier jaar heb ik mij als voorzitter van de VVD-fractie hiervoor ingezet en wil dat de komende vier jaar weer doen. Nieuwe uitdagingen, zoals verzilting, bodemdaling, meer en hardere regenbuien maken dat we met inzet van bewezen technieken en nieuwe ontwikkelingen werken om onze doelen te blijven halen.

Het is de kunst om veiligheid, economische belangen en klimaatdoelen te realiseren. Denk aan de samenhang in het kustwerk Katwijk: duinversterking, parkeergarage en de aanleg van natuurgebied. Dit kon ook alleen maar zo, omdat bestuur, ondernemers en inwoners bij dit project betrokken zijn. De VVD blijft zich hier sterk voor maken!

Mijn speerpunten voor de komende vier jaar zijn: Goed onderhoud van dijken, keringen en gemalen, samenwerking met gemeenten zoals Gouda en Boskoop die veel last hebben van bodemdaling, bestrijding van de grote hoeveelheid blauwalgen die elke zomer terugkomen, investeren in vernieuwing van de waterzuivering en samenhang veiligheid, schoon water en milieu.

Carla Hilverda - van Leeuwen - CDA (nr. 10)

Water is essentieel voor al het leven. Voor inwoners, ondernemers, maar ook voor de planten en dieren. Ik wil graag mijn bijdrage leveren aan een veilig en schoon waterschap in onze regio waar ik ben opgegroeid en waar wij als gezin nog steeds wonen.

De afgelopen zomer hebben we allemaal gezien wat de impact van droogte is en dat het niet vanzelf gaat om iedereen van voldoende water te voorzien. Tegengaan van verzilting is ook een belangrijke taak voor het waterschap. Ik vind het als vertegenwoordiger van het CDA belangrijk dat innovatie in duurzaamheid wordt doorgevoerd maar dat het tegelijkertijd ook betaalbaar voor ons en voor de volgende generatie blijft.

Het moet sneller, slimmer en goedkoper met behoud van ons erfgoed. Ik ben de kandidaat die op pad gaat, zaken onderzoekt en de verbinding lokaal legt. Maar ik wil, met mijn kennis en ervaring, in onder andere de financiƫle sector en bij gemeenten, als jurist vooral uw belangen behartigen.

Binnen het Waterschap Rijnland zullen belangrijke keuzes moeten worden gemaakt en die keuze maakt u door op 20 maart op mij te stemmen.

Cees Pronk - CDA (nr.22)

Mijn naam is Cees Pronk en ik ben woonachtig in Sassenheim. Als civiel ingenieur heb ik in mijn werkzame leven veel met infrastructurele werken onder andere van de waterschappen te maken gehad. In tegenstelling tot sommige overheidsdiensten, hebben de waterschappen hun zaken goed voor elkaar. Ik ben er dan ook een groot voorstander van om dat zo te houden en pleit voor het zelfstandig blijven van de waterschappen. Het is goed dat er controle is op het functioneren door middel van een democratisch gekozen algemeen en een dagelijks bestuur. Hoewel ik niet bij de top tien sta voor deze verkiezingen zal ik mij voor het geval ik gekozen word mij voor 100 procent inzetten voor het behouden en versterken van de professionaliteit van het waterschap Rijnland. Alleen dan kunnen u en ik er zeker van zijn dat we de uitdagingen die op ons afkomen, zoals zeespiegelrijzing, verzilting, extreme droogte, et cetera op een goede manier gaan oplossen. Tenslotte nog een belangrijk punt, zeker voor de ouderen onder ons, dit alles zonder de lasten voor de burgers de komende jaren te verhogen.

Ko van der Vlist - 50PLUS (nr.5)

Mijn naam is Ko van der Vlist en ik ben 68 jaar en ik woon in Warmond. Ik heb tot 1 januari 2016 (ruim 46 jaar) als juridisch adviseur bij het hoogheemraadschap van Rijnland gewerkt. De kennis die ik in die jaren heb verzameld, wil ik graag nog inzetten voor het waterschap, maar dan vanuit een bestuurlijke positie. Op zich al reden genoeg om me kandidaat te stellen.

Vanuit mijn eigen ervaring (ik wilde nog wat langer doorwerken na het bereiken van de AOW-leeftijd) vind ik het belangrijk, dat er beleid wordt ontwikkeld om oudere medewerkers, die dat willen en uiteraard bij goed functioneren, langer te kunnen laten doorwerken. Daarmee kunnen kennis, kunde en ervaring langer voor de organisatie behouden blijven

Daarnaast vind ik het belangrijk, dat bij het uitvoeren van de taken door het waterschap steeds goed wordt gekeken naar hoe de verantwoordelijkheden liggen: is het wel de verantwoordelijkheid van het waterschap om 'dat' te doen? Vooral ook vanuit een kostenbesparing-oogpunt. Een aspect dat, vooral met het oog op de financiƫle situatie van ouderen, van belang is. Maar toch zeker ook voor de jongeren, die bezig zijn een bestaan op te bouwen. Daarbij moeten natuurlijk ontwikkelingen in de maatschappij niet uit het oog verloren worden.

Hans van Ek.
Bas Meershoek.
Ineke van Steensel.
Carla Hilverda - van Leeuwen.
Cees Pronk.
Ko van der Vlist.