CDA: vragen over vertraging sportpark

Voorhout n Het CDA heeft aan B&W vragen gesteld over de strubbelingen in de uitvoering van de herinrichting van het sport- en recreatiepark Elsgeest.

Door Nico Kuyt

In de raadscommissie Welzijn vorige week poogde CDA-raadslid Sybrinne de Vries het sportpark op de agenda te zetten en die avond te bespreken. Dat lukte niet. Een raadsmemo van B&W over de laatste stand van zaken was pas de vrijdag ervoor verschenen en diverse fracties gaven aan zich niet te hebben kunnen voorbereiden voor een debat. Besloten werd de bespreking te verschuiven naar de commissie van april. Dit tot groot ongenoegen van De Vries. Zij vond de handelswijze 'heel raar', zo ventileerde zij. De commissie is juist bedoeld om elkaar te bevragen en daar is niet altijd een uitgebreide voorbereiding voor nodig. Steun kreeg zij van Sandra Groenendal (PvdA). Na de afloop van de vergadering ging zij over de handelswijze nog met enkele raadsleden in gesprek. Naar verluidt verliep dit niet zonder enige ontlading van spanning.

De geest geven

De Vries heeft nu haar vragen schriftelijk ingediend en er is afgesproken dat deze voor de volgende commissie zullen worden beantwoord. Zij wijst erop dat de noodzaak tot uitbreiding groot is en vraagt zich onder andere af hoe het mogelijk is dat na zoveel jaar de schop nog steeds in de gemeenteschuur aan de muur hangt, de grond nog niet heeft geraakt en de clubs in onzekerheid verkeren of het er nu van gaat komen én of dat dan gebeurt op de wijze, zoals met de verenigingen is afgesproken.

Waarom zijn de onderzoeken niet eerder gestart? Zo was het niet echt nieuws dat de woonpercelen zich in de nabijheid bevinden. Tevens wil zij weten op welke wijze het college zich alsnog hard zal maken voor de beloofde overkapping voor de handbal en een spoedige realisatie van het projectplan 'In de geest van Els'. En hoe B&W voorkomt dat het plan nog verdere vertraging oploopt? Of, nog erger, dat 'Els straks alsnog de geest zal geven' en de gebruikers van het sport- en recreatiepark Elsgeest, zwaar teleurgesteld en met lege handen achterblijven?


Ingezonden: Mortuarium of woningen?

Ingezonden n "Er zijn plannen om in Warmond een mortuarium te bouwen. Sympathiek idee. Maar de plek daarvoor - waar vroeger de basisschool stond - is niet zo gelukkig gekozen. Want op die plek kun je ook woningen bouwen. En die zijn naar mijn idee harder nodig. Het is fijn als je een overleden familielid, vriend of dorpsgenoot de laatste eer kunt bewijzen. Het is prettig als dat 'dicht bij huis' kan. Maar als dat niet in Warmond kan, dan is Oegstgeest, Voorhout, Sassenheim of eventueel Leiden toch ook niet zo ver? En als je oud of slecht ter been bent, is er toch altijd wel een familielid, vriend of dorpsgenoot die je daar even heen brengt? Er is behoefte aan betaalbare woningen. Voor (jonge) starters en voor (oudere) mensen die kleiner willen wonen en daarmee voor doorstroming zorgen. In Warmond is niet zoveel bouwgrond meer. Iedere nieuwe woning is er één. Daarom is het jammer als het mortuarium juist op deze plek zou komen. En een mortuarium past misschien wel beter in een deel van de katholieke kerk. Die wordt nu bijna niet meer gebruikt. Als ik jong was en nog geen huis had, zou ik de gemeenteraad een briefje sturen (gemeenteraad@raadteylingen.nl). Die heeft daar ook wat over te zeggen."

Dick Duynhoven,
Warmond