Teylingen scoort vooral op 'zorg zonder verblijf'. | Foto: pr./CC0
Teylingen scoort vooral op 'zorg zonder verblijf'. | Foto: pr./CC0 Foto: pr / ter illustratie

Teylingen scoort hoog in aantal ontvangers jeugdhulp

Teylingen n In Teylingen is het aantal aan jeugd dat hulp ontvang 14,4 procent. Dat is hoger dan het landelijk gemiddelde en hoger dan deze van de regio Holland Rijnland. Een duidelijke verklaring is er nog niet voor, moest wethouder Arno van Kempen aan de raadscommissie Welzijn aangeven, waar hij een presentatie gaf over onderzoeken die uitgevoerd en gebruikt worden voor de komende inkoop van de jeugdzorg.

Door Nico Kuyt

Wellicht ligt er een reden van het hoger gebruik aan hulp dat Teylingen veel leerlingen in het speciaal onderwijs (SBO) kent, vermoedt de wethouder. Teylingen scoort vooral op 'zorg zonder verblijf'. Voor de jeugd die niet thuis verblijft, de gesloten hulp, jeugdbescherming en -reclassering, dat kent juist weer een lager aantal.

Veel verwijzingen huisartsen

Opvallend is dat de huisartsen in Teylingen de grootste verwijzers zijn naar de duurdere specialistische GGZ-jeugdzorg. De 23 procent vindt de wethouder redelijk hoog. De huisartsen zouden, indien mogelijk, iets meer moeten doorverwijzen naar de lichtere, meer bredere zorg bij de Jeugd Gezinsteams (JGT´s). Van Kempen stelt dat continue aan de orde in het overleg met de huisartsen.

Hogere inkomens

Wat ook opvallend is dat veel jeugd uit de hogere inkomensgroepen gebruik maakt van hulp, namelijk 41 procent. Het aantal multi-probleemgezinnen met zorg is hoger in Teylingen dan landelijk en regionaal. En ook hoger is het aantal dat te maken heeft met een scheiding van de ouders en tevens zorg ontvangt. "Moeilijke echtscheidingen is best een dingetje in Teylingen. Mijn conclusie is vechtscheidingen", trekt Van Kempen een voorzichtig verband. Mensen met een hoger inkomen, daar valt ook meer te verdelen. Teylingen scoort verder beter dan land en regio in het mindere aantal achterstandsleerlingen, minder jeugdigen in armoede- en 1-ouder gezinnen. Ook het relatief verzuim bij scholen en thuiszitters is lager. En tevens is het aantal jongeren dat niet op school zit en geen werk heeft een stuk lager dan het gemiddelde van landelijk en de regio. De komende anderhalf jaar zal de hernieuwde inkoop van de zorg zijn verloop hebben.