Burgemeester Breuer en wethouder Van Kempen spreken initiatiefnemers  Martijn en Monique van der Weijden toe.
Burgemeester Breuer en wethouder Van Kempen spreken initiatiefnemers Martijn en Monique van der Weijden toe. Foto: MV

Eerste BuurtAED aan de gevel in de Postwijk

Sassenheim n Ze maakte van dichtbij mee dat snelle hulp een leven kan redden. Monique van der Weijden besloot daarna een volgende stap te nemen: een BuurtAED, zodat bij een hartstilstand in de Postwijk, hulp dichtbij is.

Initiatiefnemer Monique van der Weijden is, samen met man Martijn, half december een actie gestart om geld in te zamelen voor de aanschaf van een BuurtAED. Er was 1.660 euro nodig en dat bedrag wist ze binnen zestien dagen bij elkaar te krijgen. "We merkten dat we wel even moeite moesten dan. Dat betekent zelf naar de buren toe en uitleg geven. Het begin ging vlot, daarna hebben we de actie via Facebook voortgezet." Ze nam het initiatief, nadat ze het belang van snelle hulp van dichtbij meemaakte. Door adequaat handelen liep het goed af. "Ik denk dat het belang sneller doordringt als het om familie gaat."

Sinds woensdag 13 maart hangt de AED onder carport aan de Postkoets 21. "Hier hangt de AED uit de regen. Ook hoorden we vaker over vandalisme als de AED op een publieke plek hangt. Bovendien is 'ie hier ook aangesloten op de stroom," legt Van der Weijden uit over de keuze voor de locatie. De gemeente is blij met de eerste BuurtAED. Teylingen is zelf momenteel bezig met de realisatie van een basisnetwerk. Wethouder Arno van Kempen: "We willen een gemeentedekkend netwerk, dat betekent dat er binnen elke 500 meter een AED komt. Daarom zijn we ook trots op jullie eigen initiatief. Via buurtinitiatieven komen er extra AED's bij. Dat is heel welkom." De BuurtAED wordt opgenomen in het netwerk www.hartslagnu.nl, waar burgerhulpverleners, inwoners met een BHV of EHBO-certificaat, zich voor kunnen aanmelden. Op die manier kan snel gestart worden met reanimeren, want juist de eerste zes minuten zijn bij een hartstilstand letterlijk van levensbelang.

Om hun dank uit te spreken, had het college ook nog een cadeau voor de initiatiefnemers. Uit handen van burgemeester Carla Breuer ontvingen ze een reanimatiecursus voor twee wijkbewoners bij de lokale EHBO-vereniging. Breuer: "We hebben besloten om per geslaagd initiatief dit cadeau te doen. Ook andere initiatieven waarbij een BuurtAED wordt gerealiseerd, ontvangen een cursus." Inwoners die een eigen buurtactie willen houden, kunnen kijken op www.buurtaed.nl.