Chris van Rooijen (met oranje gipsvoet), bewoners en vrijwilligers na de overhandiging van de Lentepassen.
Chris van Rooijen (met oranje gipsvoet), bewoners en vrijwilligers na de overhandiging van de Lentepassen. Foto: Ina Verblaauw

'Kunnen we er een vijfde jaar aan vastplakken?'

n NLdoet voor de bewoners van de Bolero

Voorhout n Jaarlijks wordt voor de bewoners van de Bolero een uitje georganiseerd in het kader van NLdoet. Deze landelijke actie is een initiatief van het Oranjefonds, waarbij vrijwilligers zich kunnen aanmelden om deel te nemen aan diverse initiatieven. Voor de bewoners van de Bolero betekent dit dat er één op één een vrijwilliger beschikbaar is om een uitstapje buiten de deur mede mogelijk te maken. Sinds 2001 is de 67-jarige Chris van Rooijen de drijvende kracht achter dit initiatief.

Door Ina Verblaauw

Hoe hij tot dit initiatief kwam, vertelt Van Rooijen graag. "Acht jaar geleden werd ik chauffeur op de bus van Marente om bewoners van de Mariënhaven te rijden voor een bezoekje aan een tuin- of winkelcentrum. Ik wilde variatie aanbrengen en kreeg het voor elkaar een doorloopkaart te bemachtigen om ritjes te maken in het gebied van de Amsterdamse Waterleidingduinen. Dat smaakte naar meer. Ik ben gaan praten met de Rabobank om doorloopkaarten voor De Keukenhof financieel mogelijk te maken. Met tien kaarten konden wij het hele seizoen twee keer per dag telkens zes bewoners een reisje naar de Keukenhof aanbieden. Tot vorig jaar. Toen stopte de Rabobank met het verstrekken van de kaarten".

Kringloop nieuwe donateur

Het hield, Van Rooijen, een op en top organisator, niet tegen. Via een tip kwam hij in contact met de Kringloop, Herenweg 63 in Voorhout. Zij hebben als motto 'Geen geld op de rekening, maar uitgeven aan goede doelen'. Voorzitter Syp Straathof en penningmeester Atie Paardekooper gingen akkoord met het beschikbaar stellen van een bedrag van 450 euro zodat weer tien Lentepassen voor De Keukenhof konden worden aangeschaft.

Lunch in Noordwijk

De overhandiging van de passen door de Kringloop Voorhout vond plaats in het Radisson Blu Palace Hotel in Noordwijk aan coördinatoren, vrijwillige chauffeurs en bewoners. General Manager van het hotel, André Aay wilde, in het kader van NLdoet, met het personeel een project gaan doen. Dit heeft als resultaat gehad dat het hotel sinds 2015 de lunch verzorgt voor de bewoners en vrijwilligers van de Bolero.

"Al vier jaar verzorgt uw hotel de lunch", aldus van Rooijen. "Zouden we er nog een vijfde jaar aan vast kunnen plakken?". Volgens Aay waren op dat moment de onderhandelingen al gestart. Hij deed de uitspraak dat de bewoners tijdens NLDoet welkom zijn "zolang u daar zin in heeft". Daarna kreeg Aay een fotoboek overhandigd met een impressie van vier jaar NLDoet in het hotel.

Het werd een gezellige dag. In de ochtend muziek van Paul Sellers met veel liedjes uit vroeger tijden en na de bijzonder goed verzorgde lunch een optreden van Zeemanskoor Overal uit Sassenheim. | Foto: Ina Verblaauw