Mariska de Graaff vogelt terwijl herder Cash rustig wacht.
Mariska de Graaff vogelt terwijl herder Cash rustig wacht. Foto: pr.

Buizerds baltsen boven plastic en blik

In het rijk der vogels is bij diverse soorten de hofmakerij in volle gang. Dat is genieten voor elke natuurliefhebber, waarvan er velen zijn. Onder de lezers van De Teylinger, en onder de vele hondenvrienden die ons steunen.

Als Stichting Platform Hondenvrienden verbinden we het belang van een groene leefomgeving met een goed functionerend gemeentelijk hondenbeleid. Met onze viervoeters 'doorlopen' wij alle weertypen in alle seizoenen. Wij zijn er getuige van dat groen verdwijnt voor huizen, bedrijven en wegen. Ook zien we de gevolgen van bezuinigingen op groenbeheer. Tegelijkertijd hebben insecten, zoals bijen, het moeilijk.

Zo'n getuige is natuurkenner Mariska de Graaff (foto). Ze zag de streek in en rond haar woonplaats Voorhout geleidelijk 'verstenen'.

Juist omdat deze tendens rap doorzet, hebben groen en biodiversiteit onze aandacht. Want verblijven in het groen, is niet alleen goed voor ons lijf, maar ook voor onze gemoedstoestand, omdat onze hersenen positieve stofjes aanmaken. Dat groen is dus belangrijk voor ons allemaal.

Daarbij is het ook belangrijk dat er plekken en routes zijn waar loslopende honden zijn toegestaan. Dat is nodig voor hún fysieke en mentale welzijn. Uiteraard is het essentieel dat een hond ook kán loslopen, dat wil zeggen dat het dier luistert en altijd onder toezicht staat.

Het is eenvoudig om meer biodiversiteit te realiseren. Ook in losloopgebieden. Loslopende honden en natuur(ontwikkeling) 'bijten' elkaar namelijk niet. Je kunt inheemse bomen en struiken zodanig plaatsen en met elkaar combineren, dat je loslopende honden zowel kunt weren, als een route kunt laten volgen. Zo kun je eenzelfde gebied 'dubbel' gebruiken.

Voor De Graaff gaat de liefde voor natuur en honden dan ook vanzelfsprekend samen. Ze waakt over nabije flora en fauna, beheert het buurtplantsoen en ruimt altijd de poep van haar hond op. Ook is ze al jarenlang een ZAP'er (ZwerfAfvalPakker), waarvoor de gemeente Teylingen haar erkende met een speldje.

Dagelijks richt ze haar spiedend oog op vogels om in haar cameralens of verrekijker te vangen. Veelal met herder Cash aan haar zijde. Voordat ze de roofvogels in haar vizier krijgt, heeft ze al veel zwerfvuil gezien. "Blikje, blikje, plastic… Hé, baltsende buizerds! Prachtig! Maar wat jammer van die troep eronder."