Plan voor beperken overlast bouw Dirk

Sassenheim n Voor de uitvoering van de nieuwbouw van supermarkt Dirk op de hoek van de Hoofdstraat met de Concordiastraat en de Kastanjelaan wordt een plan rond de Bereikbaarheid, Leefbaarheid, Veiligheid en Communicatie (BLVC-plan) opgesteld. De gemeente zal dat plan toetsen zodat deze onderdelen tijdens de uitvoering zo goed mogelijk gewaarborgd worden.

Door Nico Kuyt

Op de hoek komen, naast de supermarkt, maximaal 26 appartementen en een parkeerkelder. Bij een ter inzage leggen van een wijzigingsplan zijn enkele zienswijzen door omwonenden ingediend. Die hadden voornamelijk betrekking op onderwerpen als bouwvolume, bouwhoogte, verlies aan bezonning en privacy, parkeren, laden en lossen, verkeersveiligheid, de bescherming van archeologische waarden, maar ook schade en overlast door de bouwactiviteiten. Dat eventuele schade en overlast door de uitvoering van de werkzaamheden een belangrijk punt van zorg is voor omwonenden, vindt B&W heel begrijpelijk . Een aanzienlijk deel van de oudere (woon)bebouwing in de omgeving van het plan is niet onderheid, maar op staal gefundeerd. Het bouwen van de parkeerkelder met de bijbehorende (verkeers)maatregelen kan tot hinder leiden. B&W heeft bij initiatiefnemer daarom in een vroeg stadium aandacht gevraagd voor het opstellen van een BLVC-plan. In het traject voor het verlenen van de vergunningen zullen deze zaken nader aan de orde komen en zal de gemeente dat plan toetsen. De initiatiefnemer heeft zich bereid verklaard met de aannemer en bouwer hier proactief uitwerking aan te willen geven en ook zorg te dragen voor het organiseren van een informatiebijeenkomst voor omwonenden, het inrichten van een duidelijk aanspreekpunt, en dergelijke.


Meer jongeren nodig voor Burgerpanel

Teylingen n Het doel van het Burgerpanel is niet om een uitgekauwd representatief beeld te verkrijgen, maar is één van de middelen voor de gemeenteraad om aan te sluiten op wat leeft in de samenleving. Het blijkt echter dat jongeren nog in het panel zijn ondervertegenwoordigd.

B&W geeft dit te kennen op vragen die PvdA-raadslid Joost van Doesburg onlangs stelde. Van Doesburg vindt dat via het Burgerpanel geen representatief beeld uit de samenleving wordt geput. Maar B&W is het met de negatieve bewoordingen van het raadslid niet eens. Het Burgerpanel is in samenspraak met de gemeenteraad ingesteld en is een aanvulling op de wens van de raad om digitaal in gesprek te gaan met de inwoners. Er wordt op een laagdrempelige en snelle manier bruikbare informatie opgehaald, gedeeld en getoetst. Het boort kennis en expertise aan die in de samenleving aanwezig is. En het helpt de gemeenteraad in de verschillende fases van de besluitvorming, zoals wat op de agenda moet, hoe een thema leeft en speelt in de gemeente en of bestaand beleid moet worden bijgestuurd. Het panel moet nog wel iets worden bijgeschaafd. Zo blijkt dat jongeren nog niet voldoende zijn vertegenwoordigd. Om jongeren erbij te betrekken heeft er 19 februari een co-creatie sessie met hen plaatsgevonden en denken zij met de gemeente hoe deze doelgroep middels een campagne te bereiken. De sessie heeft overigens al geleid tot aanmelding van achttien jongeren. De aanmelding beperkt zich niet tot Teylingen alleen. Zo hebben zich onlangs ook enkele jongeren uit Lisse aangemeld, die in Teylingen op school zitten en zich om die reden betrokken voelen bij de gemeente. Op dit moment bestaat het panel uit 818 leden. (NK)