Vijf vrijwilligers van het eerste uur, met in het midden oprichter Ronald Joosten. | Foto: Piet van Kampen
Vijf vrijwilligers van het eerste uur, met in het midden oprichter Ronald Joosten. | Foto: Piet van Kampen Foto: Piet van Kampen

Voedselbank 'viert' tiende verjaardag

Teylingen n 'Eigenlijk is het tweeslachtig. Het is goed dat jullie er zijn en eigenlijk ook weer niet'. Hiermee doelde wethouder Arno van Kempen op het feit dat de Voedselbank een noodzakelijk kwaad is tijdens zijn woordje vanwege het tienjarig bestaan van Voedselbank Teylingen. Dit werd op vrijdag 22 maart 'gevierd'.

Door Piet van Kampen

Het was een gezellige bijeenkomst in het gebouw naast de brandweerkazerne Sassenheim, waar de Voedselbank is gevestigd. Voormalige en huidige vrijwilligers, en ook genodigden, waren bijeen om deze gelegenheid met elkaar te vieren. Wethouder Arno van Kempen stond ook stil bij het tienjarig bestaan. "Ik ben ongelofelijk trots op jullie, want jullie houden de Voedselbank draaiend. Het is jammer dat ook in de gemeente Teylingen armoede heerst, maar gelukkig is dit cijfer lager dan in andere gemeenten. Maar elk geval is er toch een te veel. Jullie werk wordt enorm gewaardeerd en daarom heeft het bestuur besloten om alle vrijwilligers van toen en nu een cadeaubon te geven." De eerste bon werd aan Bianca Vonk overhandigd. Zij is degene die zich het laatst aansloot bij het vrijwilligersteam dat wekelijks voor zo'n 40 gezinnen het voedselpakket verzorgd.

Donaties

De Voedselbank, die ooit in een garage begon, maar sinds acht jaar in het huidige pand is gevestigd, bestaat dankzij donaties in goederen en geldelijke giften. De oprichter was Ronald Joosten.

Secretaris Jan Schapink: "Ik ben erg blij met dat wij wekelijks gerichte pakketten kunnen samenstellen. Afgestemd op de gezinsgrootte maar ook op een goede verdeling van de verschillende producten. Dit kunnen wij door de aangeboden goederen en giften. Belangrijke leveranciers zijn Verscentrum Nederland, Eetgemak Katwijk, bakkers Tijsterman en Ammerlaan, AH Voorhout, Digros Sassenheim en de Menken Keuken. Van geldelijke donaties kopen wij producten die in het pakket passen zodat vers en levensmiddelen een uitgekiende combinatie vormen. Alles gaat op en wij doen niet aan verspilling. De cliënten halen de pakketten hier op donderdag op, in Voorhout kan dit in de Agneshove en in Warmond in 't Trefpunt. Verder verlenen wij ook schuldhulp in de tijdelijke periode van armoede."


Dubbele verrassing voor Hooghe Bergh

Voorhout n Weer konden twee bestuursleden van de stichting Kringloop Herenstraat 63 in Voorhout twee donaties uitreiken. Voor één van de aanvragers was dit een totale verrassing.

De Hooghe Bergh is een dagbesteding voor mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking. De bezoekers zijn tussen de 18 en 65 jaar. Zij kunnen deelnemen aan diverse activiteiten, waarbij ook de eventueel benodigde persoonlijke zorg geregeld is.

Bij de Hooghe Berg deed een aanvraag voor een robot-hond en robot-kat. Deze mechanische huisdieren zijn niet van echt te onderscheiden. De kat kan spinnen, miauwen en kopjes geven. Ze geven de cliënten een prettig gevoel, omdat zij positieve interactie met een dier kunnen ervaren, zonder dat daarbij het risico op angstmomenten komt. Beide mechanische huisdieren zijn door Herenstraat 63 geschonken.

Voor Mieneke Reynders, ouder van een cliënt, had van de uitreiking foto's gemaakt. Dat het daar niet bij bleef, bleek al snel. Reynders had zelf een aanvraag gedaan voor de aanschaf van een tovertafel. Dit is een interactief spel, dat speciaal is ontwikkeld voor gebruik in de zorg, waarbij de spelers worden uitgedaagd om te bewegen. De aanschafwaarde van dit spel bedraagt 7.000 euro. De Hooghe Bergh startte al een statiegeld actie. Bij het inleveren van lege flessen bij supermarkt Plus kan door iedereen aangeven dat het statiegeld aan de woongroep wordt gedoneerd voor de tovertafel.

Herenstraat 63 deed alvast een flinke duit in het zakje. Reynders werd door voorzitter Cyp Straathof en penningmeester Atie Paardekooper verrast met een cheque van 2.500 euro.De aanvraagster was er beduusd van. "Een totaal onverwachte grote gift van de kringloopwinkel, waar ik ontzettend blij mee ben!".

Donatie aanvragen

Een donatie aanvragen kan schriftelijk bij Stichting Kringloop Herenstraat 63 in Voorhout o.v.v. naam, emailadres, telefoon- en bank rekening nummer, vergezeld van een duidelijk en betrokken verhaal.

Mieneke Reynders (m) wordt verrast met een cheque van Herenstraat 63. | Foto: pr.