Afbeelding
Foto: A.in 't Veld

Keukenhof weer open

Sinds vorige week is Keukenhof weer open. Grote delen van het bloemenpark staan al in volle bloei en dat is eigenlijk uniek, zo benadrukte directeur Bart Siemerink bij de officiële opening. Bezoekers kunnen nu al genieten van veel narcissen, krokussen en tulpen.

Flower Power is het thema van Keukenhof in 2019. Bloemen inspireren mensen. In Keukenhof verbinden de bloemen mensen uit de hele wereld die samen genieten van tulpen, geuren en kleuren. Nederland is wereldberoemd om de prachtige bloembollenvelden en alle soorten bloemen die er gekweekt worden. Met felle kleuren, hippies, peace & music staat Flower Power voor de sfeer van begin jaren 70. Een prachtig thema om de 70ste Keukenhof mee te vieren.

Pieter Elbers, ceo van KLM, vervulde een belangrijke rol in de openingsceremonie. Hij benadrukte hiermee het belang van Keukenhof voor de toeristische sector. De muzikale invulling stond geheel in het teken van Flower Power. Patricia van Haastrecht en Hans van Heiningen zongen Aquarius en Karin Bloemen bracht een medley ten gehore als voorbode op het Keukenhof-lenteconcert op 24 april. De bijeenkomst werd afgesloten met een dansvoorstelling van Total Move.

Leeftijd bezoekers daalt

Siemerink memoreerde bij de opening dat gelukkig in veel perken de bloembollen in twee lagen zijn geplant, zodat er sprake zal zijn van langdurige bloei. Ook dat de lat hoog ligt na vorig jaar 1,4 miljoen bezoekers verwelkomd te hebben die een waardering gaven van 9.0. "Dus hebben we onze handen vol aan het streven dat opnieuw te realiseren."

De Keukenhof-directeur noemde expliciet het vernieuwen van de plekken tussen de bloemen waar men zichzelf of anderen op de foto kan zetten, de selfiespots. Ook de entree aan de westzijde is geheel vernieuwd, zodat hier bezoekers die per auto komen opgevangen kunnen worden en de toevoer van de gasten wordt gespreid.

Van de bezoekers komt 21 procent uit Nederland en in de top zes staan vervolgens Duitsland, Amerika, China, Frankrijk en India. "Een verandering in het bezoek zien we met name in de leeftijdsgroep. Zagen we eerder vooral 50-plussers in het park, nu gaat het om de groep 40 jaar en ouder, veelal met kinderen. Een goede ontwikkeling. Overigens blijft een goede bereikbaarheid een belangrijk punt. Onder andere via het busvervoer waaraan we twee lijnen hebben kunnen toevoegen uit Hoofddorp en de RAI. Vorig jaar kwamen 275.000 mensen met het openbaar vervoer."

Mozaïek

Dit jaar is er opnieuw een reuzenmozaïek, uiteraard in het Flower Power-thema. Hier zijn 50.000 bollen in twee lagen geplant. Het staat nu al mooi in bloei, een garantie voor mooie foto's en selfies. Daarnaast staan de bloemenshows in het Oranje Nassau Paviljoen geheel in het teken van Flower Power en zijn de inspiratietuinen aan het thema gewijd. "We zijn klaar voor een mooi en hopelijk druk seizoen," aldus de Keukenhof-directeur die er het volste vertrouwen in heeft dat dit gaat lukken.

| Tekst: Arie in 't Veld, foto's: Arie in 't Veld,         Walter Landesbergen, Richard de Vos.