Ted Wiegman bij een tuintafel van Bollenstreek-hout. | Foto: Esther Akerboom
Ted Wiegman bij een tuintafel van Bollenstreek-hout. | Foto: Esther Akerboom Foto: Esther Akerboom

'Er zit geen consistentie in het aanplanten van bomen'

Regio n Iemand die het lot van de gekapte bomen zeer aan het hart gaat, is Ted Wiegman. Met de door hem opgezette Bollenstreekhout Coƶperatie probeert hij zoveel mogelijk bomen (als hout) uit onze omgeving te behouden voor bewoners. Aan de gemeentes in de Bollenstreek wil Wiegman duidelijk maken wat de waarde van bomen is en hoe belangrijk het belang van een goed bomenbeleid is.

Door Esther Akerboom

"Een gemiddelde boom, van 30 tot 35 cm dik, heeft circa 30 jaar hier gestaan, dus dat zijn groei-jaren. Als je honderd bomen weghaalt, praat je over 3000 groei-jaren. En dan haalt een gemeente opeens bomen weg. De burgers weten niet wat ervoor terugkomt, en wanneer en hoe. Er wordt regelmatig aangeplant, maar er zit geen consistentie in. Gemeentes verantwoorden zich er te weinig voor."

Wiegman, die een achtergrond heeft in het beoordelen van bossen en het certificeren van de keten en daar de waarde van bomen heeft leren kennen, voert zeer bevlogen het woord. "Kappen mag best, als je maar alleen kapt waar het echt nodig is en er genoeg bomen voor terug plant."

Kringloop

Volgens Wiegman is een goed bomenbeleid noodzakelijk om de volumewaarde van bomen te behouden. "Veel mensen weten niet hoe hard bomen nodig zijn. Bomen slaan heel veel CO2 op. Wat wij willen met onze coƶperatie, is de kringloop van de boom sluiten. Wij zijn als burgers allemaal eigenaren van de bomen in onze woonplaats. We betalen er allemaal voor, en geven het beheer uit handen aan de gemeente. Als ze dan omgekapt worden, gaan ze de handel in en worden ze gebruikt als biomassa (verbranding). Dan komt alle CO2 direct weer vrij. Wij willen de bomen die dikker zijn dan 40 cm graag verwerken bij onze Groene Zagerij bij Nobelhout in Noordwijkerhout. Via de gemeente Teylingen hebben we inmiddels zo'n 100 bomen verkregen."

Teylingse bomen

Van de Teylingse bomen is inmiddels een deel verwerkt tot bijvoorbeeld stoelen, vogelhuizen, tuinbanken en bureaubladen, veelal gemaakt door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. De duurzame producten zijn te koop zonder winstoogmerk. Meer informatie op www.bollenstreekhout.nl.