Historische Kring lanceert website voor oude foto's

Voorhout n De Historische Kring Voorhout lanceerde woensdag 27 maart de website met een nieuwe beeldbank van oude dorps- en familiefoto's. In de beeldbank is beeldmateriaal van de vereniging, de klassenfoto's en beeldmateriaal van de voormalige gemeente Voorhout (GAV) opgenomen. De HKV heeft zich daartoe aangesloten bij het Genootschap Zijper Collectie en Beheer Systeem (ZCBS).

Tijdens de Algemene Ledenvergadering is de beeldbank met oude foto's online gegaan. Bij de vereniging staan 10.000 beelden geregistreerd. Een even zo groot aantal schreeuwt om genummerd, ingevoerd en beschreven te worden. Op dit moment zijn bijna 2000 verenigings-, 200 GAV- en 400 klassenfoto's op de nieuwe website doorzoekbaar. Dat aantal zal zich de komende maanden snel uitbreiden. Er zijn foto's met auteursrechten die niet op de website getoond mogen worden; de beschrijving daarentegen is wel door iedereen te lezen. De foto's zijn in het Kenniscentrum van de HKV aan de Bonekruidstraat te zien. Het nieuwe programma kent uitgebreide zoekfunctie en er zijn diashows voorzien. Denk bijvoorbeeld aan foto's van 1000 jaar Voorhout in 1988. Het overzetten van de oude website met klassenfoto's heeft een hoge prioriteit. Tegelijkertijd worden alle namen van de leerlingen ingevoerd.

Door dit initiatief van de HKV wordt er meer beeldmateriaal gepubliceerd dan ooit tevoren. Bij elkaar een titanenklus, aldus beeldbankbeheerder Emiel van der Hoeven. Direct naar de beeldbank? Zie: https://www.hkv-voorhout.nl/onderzoek-en-fotoalbums/collecties/

Digitaliseren

Daarnaast heeft de HKV professionele apparatuur aangeschaft om de duizenden dia's en foto's te digitaliseren. Ook dit materiaal moet beschreven en ingevoerd worden. Wie wil de helpende hand reiken? Voor reeds ingevoerde foto's geldt de vraag: Wie-Wat-Waar-Wanneer? Daarvoor zoekt de HKV Voorhouters die kennis hebben van het dorp en het dorpsleven. Samen met andere Voorhouters op zoek naar namen en het bekijken van oud materiaal? Neem contact op via info@hkv-voorhout.nl.


Waar komt toch de naam 'Monte Carlo' vandaan?

Sassenheim n Het appartementencomplex "Monte Carlo" staat centraal tijdens de inloopochtend van Stichting Oud Sassenheim (SOS), op donderdag 4 april om 10.30 uur in De Coy (Kagerdreef 72).

Het complex aan de Teylingervaart was oorspronkelijk een bollenschuur, in 1930 gebouwd door de bekende Sassenheimse aannemer J.P. Oudshoorn voor de firma Papendrecht & Van der Voet. Later kwam het gebouw in handen van H. Verdegaal. De laatste eigenaar, voor de renovatie in 2004/2005, was de firma Nicola. Het nieuwe wooncomplex met twaalf appartementen werd in 2006 opgeleverd. De SOS heeft zich destijds voor de herbestemming van de bollenschuur sterk gemaakt. Zij is aangesloten bij het CultuurHistorisch Genootschap van de Duin- en Bollenstreek (CHG) in Lisse. Deze regionale koepelorganisatie van lokale cultuurhistorische verenigingen en musea is gespecialiseerd in bollenerfgoed en heeft bij de herbestemming van de bollenschuur geadviseerd. Het CHG is niet helemaal gelukkig met het eindresultaat; de authenticiteit van de schuur is aan de buitenzijde te veel aangetast. Tijdens inloop wordt een video vertoond van de in 2005 uitgevoerde renovatie en uitgelegd waar de wat mysterieuze naam van het wooncomplex vandaan komt.