De winnaars van het NK met burgemeester Carla Breuer, die de eerste prijzen mocht uitreiken. | Foto: MV
De winnaars van het NK met burgemeester Carla Breuer, die de eerste prijzen mocht uitreiken. | Foto: MV Foto: pr.

NK koken en serveren

Voorhout n Twaalf teams van vmbo-scholen uit heel Nederland deden op woensdag 27 maart mee met het Nederlands kampioenschap Koken en Serveren, gehouden bij de KTS.

De spanning is te snijden in de grote keuken van de KTS. Geconcentreerd werken 24 koks aan het menu dat ze zojuist overhandigd is. Namens de KTS staan Roderick Zuidam en Sam van Rossum in de keuken. Gastvrouw Roxanne Wesseling serveert de lunch. De twaalf teams maken dezelfde vier gangen lunch, voor zes personen. Vooraf salade nicoise met tonijn en aspergesoep, als hoofdgerecht een gebakken maiskipfilet. Het toetje is een chocolademousse. Als afsluiter krijgen de juryleden een kopje koffie of thee geserveerd met huisgemaakte zoete lekkernijen.

Terwijl de pannen op het vuur staan, zijn in De Jonge Garde, het restaurant van de KTS, de mede-leerlingen bezig met hun eigen voorbereidingen. Naast de chefs, strijden de gastheren en -vrouwen namelijk om hun eigen nationale titel. Twaalf jongeren dekken met precisie de tafel, worden beoordeeld op hun serveertechnieken, het maken van een koffievariant en het bereiden van een alcoholvrije cocktail. De jury is ondertussen aangeschoven voor de beoordeling. Het zijn chef-koks en meestergastheren uit de regio, waaronder meesterkok Marcel de Leeuw en maƮtre-sommelier Peter Bruins van sterrenrestaurant De Bokkendoorns uit Overveen. Het niveau is dus hoog dit NK, waar de deelnemers naast hun kookkunsten, ook worden beoordeeld op hun productkennis. Bij het serveren krijgen de deelnemers een kennistoets voorgeschoteld.

Na een lange dag en een nog langer beraad, maakt de jury de winnaars bekend. De winnaar in de categorie serveren is Miryanne Ruijs van het Fioretti College uit Veghel. De tweede plaats gaat naar Pien van den Broek van het Hubertus & Berkhoff uit Amsterdam. De derde plaats is voor Diego Gaiser van de Francois Vatelschool in Den Haag. Voor de koks loopt ondertussen de spanning op. Wie van hen is Nederlands kampioen? De derde plaats gaat naar Max Smit en Jet Schrijver van het Twents Carmel College. Tot hun eigen verrassing is de tweede plaats voor Saira de Putter en Marrit Bleyenbergh van het Lodewijk College uit Terneuzen. Bij het horen van de winnaars van de eerste plaats klinkt gejuich. Quincy Westbroek en Femke Mos mogen zich, samen met Miryanne, een jaar lang Nederlands kampioen noemen. De beide koks stralen "Het ging best goed, alleen het vlees vullen was moeilijk," vertelt Quincy. Een paar weken ervoor wonnen ze samen al het Noord-Hollands kampioenschap. Femke: "Ik ben heel blij!". Beide koks doen dit jaar eindexamen. Femke kiest een andere richting en denkt aan de sportopleiding CIOS. Quincy gaat door in het vak. Zijn droom? "Over een paar jaar een eigen restaurant."