Hans en Sylvia worden gelukkig door steeds meer vrijwilligers bijgestaan.
Hans en Sylvia worden gelukkig door steeds meer vrijwilligers bijgestaan. Foto: pr.

Taakstraf?

Mag ik u iets vragen.... heeft u taakstraf? Ja, die vraag krijgen we serieus gesteld! Op straat lopen met een vuilnisbak/zak en een grijper wordt blijkbaar nogal eens geassocieerd met een verplichte taak…Uiteraard leggen we uit dat dit geheel vrijwillig is. Daarom dragen we in principe altijd onze gele hesjes voorzien van het logo 'Voorhout Schoon 't op', zodat we herkenbaar zijn. Velen zien dit overigens wel wanneer ze langslopen of fietsen, dan horen we zeggen 'dat is van Voorhout Schoon...' of hoor je ouders tegen kinderen zeggen 'kijk eens hoe goed: die ruimen de rommel van anderen op' met dikwijls er achteraan 'daarom moet je nooit iets op straat gooien'. Ook zijn er jongelui en volwassenen die braaf melden 'ik gooi het altijd in de prullenbak hoor' of 'ik ruim ook vaak troep op bij ons in de straat'.

Complimenten

Het is ontzettend fijn dat veel mensen toch wel zien dat dit vrijwilligerswerk iets bijzonders is... want wanneer je bereid bent om de troep van anderen op te ruimen, moet je wel een beetje een 'milieugekkie' zijn. Dan is het wel erg leuk complimenten te krijgen, zoals: super, goed bezig, bedankt, jullie verdienen een lintje, een diepe buiging of respect, waardoor je extra stimulans krijgt om door te gaan. Natuurlijk vragen we ook vaak of iemand ons wil helpen! Dat laatste is nog wel een dingetje... mensen menen geen tijd te hebben (maar die hebben wij eigenlijk ook niet, we doen het er gewoon tussendoor). Bij voldoende licht kun je 's avonds na het eten een wandeling maken - met een missie noemen wij dat - of een keer op een vrije dag of in het weekend op pad. En het hoeft natuurlijk niet elke week. Overigens krijgen we ook weleens spontaan een bloemetje aangeboden of een kop koffie, privé of bij een bedrijf, maar nu ook door een paar ondernemers in de Herenstraat. Een keer werd door een buur gebak gebracht als bedankje!

Bakfiets

Namens het Fonds1818 krijgt Voorhout Schoon een bakfiets aangeboden, zodat er ook gebied kan worden bereikt dat wat verder ligt en ook meer vuil getransporteerd kan worden. Helaas kunnen wij deze niet kwijt bij ons huis.... en zijn dus dringend op zoek naar een veilige, droge stalling! Wie o wie kan ons helpen? Niet al te ver vanaf de Baarslaan graag.

Contact

Op Facebook bij 'VoorhoutSchoon' (ja, aan elkaar geschreven dus) en soms bij 'Je bent Voorhouter als....' plaatsen we interessante weetjes, oproepjes en filmpjes over zwerfafval. Voor overige communicatie hebben we het e-mailadres voorhoutschoon@gmail.com. Graag tot horens, of spreek ons gerust aan op straat!

Afbeelding