Als Jan Klaasen en Katrijn horen dat de koning hun dorpje heeft uitgekozen om Koningsdag te vieren zijn ze dolblij. | Foto: pr.
Als Jan Klaasen en Katrijn horen dat de koning hun dorpje heeft uitgekozen om Koningsdag te vieren zijn ze dolblij. | Foto: pr. Foto: pr.

Poppenkast: Een bijzondere Koningsdag

Voorhout n Een bijzonder poppenkastspel gespeeld door leden van toneelvereniging Cultuur Verheft op zaterdag 20 april om 14.15 tot 15.00 in de bibliotheek in Voorhout. Het verhaal wordt zowel in als buiten de poppenkast tot leven gebracht.

Als Jan Klaasen en Katrijn horen dat de koning hun dorpje heeft uitgekozen om Koningsdag te vieren zijn ze dolblij. Ze willen zich goed voorbereiden. Jan Klaasen gaat fanatiek trainen, omdat hij de allerbeste wil zijn met de sportieve spelletjes. Katrijn krijgt belangrijk bezoek van de burgemeester, maar of ze daar nou zo blij mee is? Er komt ook nog iemand bij haar op bezoek, maar dat mag ze niet aan Jan Klaasen vertellen. Ze heeft een groot geheim wat ze alleen met de kinderen deelt. Zouden zij dit geheim kunnen bewaren? Op Koningsdag, als de koning en de koningin met hun dochters al weer naar huis zijn vertrokken, mag Katrijn vertellen wat het geheim was. En het was echt héél bijzonder!

De kosten zijn 3 euro voor leden van de Bibliotheek Bollenstreek en 4 euro voor niet-leden. Kaarten zijn te bestellen in de bibliotheek of via www.bibliotheekbollenstreek.nl. Alleen voor de kinderen is een toegangskaart nodig.


Concert Symfonie Orkest Bloembollenstreek

Voorhout n Het Symfonie Orkest Bloembollenstreek (SOB) geeft op zaterdag 13 april een voorjaarsconcert in de Bartholomeuskerk. Tijdens dit klassieke programma, onder leiding van dirigent Paul van der Reijden, zal de violiste Lisanne Soeterbroek het 3de vioolconcert van Saint-Saëns spelen.

De Nederlandse violiste Lisanne Soeterbroek is cum laude afgestudeerd aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en ze heeft als soliste met veel orkesten opgetreden waaronder het Nederlands Filharmonisch orkest, het Nederlands Kamerorkest en het Nederlands Symfonieorkest.

Het concert begint met de ouverture uit 'Egmont', die door Beethoven is gecomponeerd om de Nederlandse edelman Lamoraal van Egmont te eren. De 'Prelude' is een modern stuk, en zoals dat vaak gaat in moderne stukken, worden hier geen gebeurtenissen, maar stemmingen en sferen beschreven. Wat dit stuk nog meer bijzonder maakt, is het feit dat het door Paul van der Reijden, de dirigent van het orkest, op jonge leeftijd is gecomponeerd; oorspronkelijk voor orgel en later door hem bewerkt voor orkest.

Het 3e vioolconcert is voor een bevriende violist van Saint-Saëns geschreven. Naast de virtuositeit die het concert vereist is het ook interessant om zigeuner, Italiaanse en Duitse muziekstijlen te horen. Tot slot speelt het orkest de 6e symfonie van Schubert: "De Kleine" in tegenstelling tot zijn 9e (en laatste) symfonie genaamd "De Grote". In deze Symfonie heeft Schubert twee verschillende muziekstijlen gecombineerd: de Italiaanse van Rossini en de Duitse van Beethoven en Haydn.

Het concert begint om 20.15 uur. Kaarten zijn voor 11,50 euro in de voorverkoop verkrijgbaar via www.symfonieorkest-bloembollenstreek.nl en voor 13 euro aan de zaal, die om 19.45 uur opent.