Marlieke Oord en Nicky Huisman van het Marnick theater lezen voor uit Kikker is Kikker. | Foto: MV
Marlieke Oord en Nicky Huisman van het Marnick theater lezen voor uit Kikker is Kikker. | Foto: MV Foto: pr.

Kikker 'vliegt' in de bibliotheek

n VoorleesExpress zoekt vrijwilligers

Sassenheim n "Die ken ik!" Enthousiast wijst een jongetje naar het boek 'Kikker is Kikker', een verhaal over de beroemde kikker van Max Velthuijs. De jongen is een van de bezoekertjes van de speciale voorleessessie van de VoorleesExpress. Het voorleesproject is nog op zoek naar nieuwe voorleesvrijwilligers.

Eigenlijk is de bibliotheek op zaterdag 6 april na 15.00 uur gesloten, maar voor de kinderen van de VoorleesExpress en hun ouders staat de deur wagenwijd open. Ze zijn uitgenodigd voor de voorleessessie door Marnick theater tijdens de leesbevorderingscampagne 'Geef een (prenten)boek cadeau'. "Door de voorstelling zien de kinderen ook buitenshuis en in groepsverband hoe leuk en belangrijk het is om met taal bezig te zijn," legt Elvira Vis, projectleider VoorleesExpress van de Bibliotheek Bollenstreek uit.

Eerder die dag is het Marnick theater al in de bibliotheken van Lisse en Oegstgeest geweest. In Sassenheim zijn twee vaders en twee moeders met hun kinderen naar de bibliotheek aan de Kerklaan gekomen. Een lage opkomst, maar dat deert de stemming niet. Als Kikker wil vliegen, doet het jongetje -gevraagd door de voorlezers- even voor hoe dat moet. Al fladderend gaat hij door de bibliotheek.

Creatief

De VoorleesExpress ondersteunt gezinnen met kinderen van 2 tot en met 8 jaar die moeite hebben met taal. Twintig weken lang komt een vrijwilliger elke week bij het gezin thuis om voor te lezen, samen te lezen en taalspelletjes te doen. Zo breiden de kinderen hun woordenschat uit en ontwikkelen ze hun taalgevoel. Jannet Hielkema heeft als vrijwilligers voorgelezen, en is nu coördinator. Ze vond het voorlezen 'heel erg leuk'. "Ik heb de groei bij de kinderen gezien, waarbij de woordenschat veel beter werd. Bij een ander gezin praatte het meisje in het begin helemaal niet. Na twintig weken ging dat veel beter. Maar, aan de andere kant, moet je je ook niet als ideaalbeeld voorstellen dat je binnenkomt en dat alle kinderen meteen bij je op schoot kruipen. Ze hebben ook wel eens hun dag niet, even geen zin. Dan moet je creatief zijn en ze er toch bij betrekken. Zo heb ik wel eens met een onderbroek op mijn hoofd gezeten. Echt waar! Niet zomaar hoor, want het verhaal ging over onderbroeken," besluit ze lachend.

Voor alle kinderen

Vis geeft aan dat er dit jaar veel aanmeldingen van gezinnen zijn. Ze denkt dat het komt omdat de VoorleesExpress bekender wordt. "Ook weten scholen ons steeds beter te vinden. Basisscholen waar we al mee samenwerken, merken dat de kinderen door de één-op-één aandacht meer leesplezier krijgen. Ook zijn wij laagdrempelig, omdat we bij mensen thuis komen. Op die manier ondersteunen we scholen. Niet alleen kinderen met Nederlands als tweede taal, maar ook kinderen met Nederlands als moedertaal. Er zijn kinderen die technisch heel goed kunnen lezen, maar niet begrijpen wat er staat. Ook voor hen is de VoorleesExpress, om daar samen op een leuke manier op te oefenen."

Aanmelden

Door de vele aanmeldingen, zijn ook nieuwe vrijwilligers nodig. Zij kunnen het hele jaar door starten. "We zoeken voorlezers en coördinatoren. Help je graag kinderen die moeite hebben met taal? Ben je 18 jaar of ouder? En heb je twintig weken lang een uur in de week tijd? Word dan voorlezer bij de VoorleesExpress! Wil je wat meer doen en graag voorlezers begeleiden, dan is coördinator een leuke en uitdagende vrijwilligersfunctie."

De voorleessessie is inmiddels afgelopen. Er is gezongen en gelachen en de kinderen weten nu dat Kikker gewoon Kikker mag zijn. Hij kan niet vliegen, bakken of timmeren. En dat is goed. Iedereen is weer ergens anders goed in.

Voor meer informatie over de VoorleesExpress, neem contact op met Elvira Vis: bollenstreek@voorleesexpress.nl (071-5237351). Op www.bibliotheekbollenstreek.nl/vle staat meer informatie over de vrijwilligersfuncties en is direct aanmelden mogelijk.


Jacoba van Beierenfonds: 25.000 euro naar 21 lokale projecten

Teylingen n Het Jacoba van Beierenfonds heeft in 2018 in totaal 25.000 euro uitgekeerd aan 21 Teylingse projecten.

Tijdens de jaarvergadering in Van der Valk, op donderdag 4 april, praatte het bestuur van het fonds de 49 aanwezigen bij over het afgelopen jaar. Zo verlengden de gemeente en het Jacoba van Beierenfonds begin dit jaar de samenwerking voor opnieuw vier jaar. Ieder jaar draagt de gemeente 20.000 euro bij. Afgelopen jaar kwam daar ook nog 18.000 euro van het jarige Fonds1818 bij. Ook bedrijven kunnen een donatie doen, net als particulieren, die bijvoorbeeld als 'Graaf' of 'Gravin' een bijdrage van 250 euro per jaar leveren. Momenteel zijn er acht graven.

Tijdens de bijeenkomst vertelden drie initiatiefnemers over hun project. De Kunstweek Warmond kreeg een bijdrage van het lokale fonds, vertelde voorzitter Hans Goudsmit. Net als de Sound of Warmond van Margreet van Schie. Sylvia Hoogduin deed voor VoorhoutSchoon een aanvraag voor de financiering van materiaal. Samen met een groep vrijwilligers ruimt zij in Voorhout zwerfafval op.

Het Jacoba van Beierenfonds is voor en door Teylingers. Inwoners met initiatieven en projecten voor de Teylingse samenleving kunnen een aanvraag indienen voor maximaal 1.500 euro. In het eerste kwartaal van 2019 zijn in totaal 19 aanvragen binnengekomen. Initiatieven kunnen een aanvraag indienen via www.jacobavanbeierenfondsteylingen.nl.