Afbeelding
Foto: pr.

Hartverwarmend Bloemencorso

Regio n Dirk Kuyt heeft vrijdagavond 12 april voorafgaand aan het verlichte corso in Noordwijkerhout de 72ste editie van het Bloemencorso van de Bollenstreek officieel geopend. Dit deed hij samen met zijn grootste fan, de 86-jarige mevrouw Van der Meij, en een aantal jeugdvoetballertjes van VVSB in het bijzijn van de Wereldwandelaar en corsovoorzitter Willem Heemskerk.

De openingshandeling bestond uit het wegschieten van een bal door een spandoek met het corsothema 'Changing World'. Een feestelijke confettiregen was hiervan het gevolg, waarna een prachtig corso met zo'n kleine zestig deelnemers, waaronder achttien kleurrijke praalwagens, voorbij trok. Het publiek genoot zichtbaar van de bloemenpracht en het entertainment dat de vrolijke stoet bood. The Rise of the Phoenix, Verandering dierenrijk, MAX Maakt Mogelijk, Vitaliteit (van de gemeente Teylingen) en Thailand zijn slechts enkele titels die indrukwekkende praalwagens vertegenwoordigden. Samen met de luxe en bijzondere wagens en muziekkorpsen zorgde dit voor een leuke afwisseling. Bijzonder was dat korpsleden van het korps uit Mainz (Duitsland) speciaal voor de gelegenheid een Nederlandse vlag hadden gekocht om mee te dragen.

Corsowagens overnachten binnen

Voorafgaand aan het verlichte corso sprak Heemskerk in de Witte Kerk de genodigden toe. "Sinds een klein jaar ben ik voorzitter van het Bloemencorso van de Bollenstreek. Ik dacht, dat is een coole functie, die ga ik doen, niet wetende dat het vanavond zo koel zou zijn. Maar we gaan er een mooi feest van maken. En we hebben nog een nieuwtje. Vanwege de verwachtte nachtvorst gaat het corso overnachten zodat het ook in Haarlem nog mooi en fris is. Drie ondernemers hebben hiervoor hun ruimte aangeboden. Dat zijn, ik wil ze toch even genoemd hebben, Frylink, Jansen's Overseas en Wout Hogervorst."

Eveneens gaf Heemskerk aan als voorzitter trots te zijn op de bestuursleden en commissieleden, die met veel energie jaarrond in touw zijn om het corso voor elkaar te krijgen, en op de stekersverenigingen die vaak onzichtbaar al vroeg beginnen met de voorbereidingen. "En dan zijn er nog 1500 vrijwilligers die meehelpen. Bij het toespreken tijdens de opbouw heb ik alleen uit respect voor hen geapplaudisseerd, want zij zijn het die het corso maken."

Nieuw thema

Het corsothema Changing World greep de corsovoorzitter aan om met een oude traditie te breken. Hij zei het nieuwe corsothema pas later bekend te maken, namelijk pas bij de corsovrijwilligersdag in mei. Vervolgens werden de winnaars van de corsoprijzen bekendgemaakt en sprak hij ook met openaar Dirk Kuyt. Deze woont sinds enige tijd in Noordwijk en zei dat dit zijn plek is geworden. Een Katwijker in Noordwijk. Eveneens zei Kuyt veel affiniteit met de Bollenstreek en het corso te hebben, in zijn jeugd bollen te hebben gepeld en er veel te hebben gevoetbald met Quick Boys. Johan Derksen noemde hem daarom Bollenstreek Hero. Gekscherend, maar een titel waar Kuyt eigenlijk trots op was. Heemskerk zei hierin wel mogelijkheden te zien onder deze naam een nieuwe corsoprijs in het leven te roepen om meer jeugd bij het Bloemencorso van de Bollenstreek te betrekken. Jeugdeducatie is immers een van de nieuwe pijlers van het corso.

Sneeuw

Op zaterdag reed de stoet vanaf Noordwijk naar Haarlem. Veel bezoekers trotseerden de kou, en in de namiddag ook de regen- en sneeuwbuien om het unieke Bloemenfeest te beleven. Het publiek genoot van dit hartverwarmend corso. De volgende editie kan dan ook de agenda in: op 25 april 2020 rijdt het 73ste Bloemencorso door de Bollenstreek.

Prijzen

De corsoprijzen van de categorie Mooiste Praalwagen en de categorie Luxe- en bijzondere wagen zijn bekend. De uitslag van de Stekersprijs, Leo van der Zon entertainmentprijs en chauffeursprijs worden pas tijdens de corsovrijwilligersdag bekend gemaakt.

Categorie Mooiste Praalwagen:
1e prijs: Corsogroep KAVB Hillegom-Haarlem eo met Verandering dierenrijk (foto linksboven)
2e prijs: Corsogroep De Zilk met The Rise of the Phoenix...
3e prijs: Keukenhof met Flower Power

Categorie Luxe- en bijzondere wagens:
1e prijs: Happy Bodies (Peugot 208)
2e prijs: De Nederlandse Bank NV (DAF CF)
3e prijs: CDA (Hyundai Kona).