TOP A1 viert feest met de supporters.  | Foto: pr./René van Dam
TOP A1 viert feest met de supporters. | Foto: pr./René van Dam Foto: pr./René van Dam

TOP/SolarCompleet A1 landskampioen na spectaculaire inhaalrace

Sassenheim n TOP/SolarCompleet A1 heeft de juniorenfinale om het landskampioenschap in Ziggo Dome gewonnen. Pas in de laatste minuut werd DVO A1 met 20-19 verslagen.

De ploeg van coaches Bas Harland en Christiaan Germans wist in de playoffs beide duels tegen Dos'46 A1 te winnen. In de finale troffen ze DVO A1 als tegenstander, dat te sterk was voor Fortuna A1.

In de eerste helft was het stuivertje wisselen tussen de twee ploegen. DVO kwam beter uit de startblokken, maar na de 3-0 kwam TOP terug tot 3-3. Bij rust stond DVO met 10-11 voor. Ook in de tweede helft kwam de ploeg uit Bennekom beter uit de startblokken. Via 11-13, komt TOP nog bij tot 12-14, maar moet DVO daarna laten gaan. De ploeg loopt uit naar zes verschil (12-18), met nog twaalf minuten op de klok.

Inhaalrace

TOP begint aan een inhaalrace en komt terug tot 14-18. De ploeg gelooft erin en na een actie van aanvoerder Thijs van der Zaag scoort invaller Stan Olsthoorn de strafworp (15-18). DVO maakt nog een doelpunt (15-19), maar kan de resterende vijf minuten niet meer scoren. Stan Postma en Milou Schuiling schieten TOP dichterbij, waarna tweelingzus Julia Schuiling met twee goals TOP langszij brengt (19-19).

Strafworp in laatste minuut

DVO krijgt de bal uit, maar Blessdy Blom en Alon Keijzer kunnen de afvallende bal pakken. De laatste aanval van TOP kan met nog 40 seconden op de klok de winnende maken. Na een overtreding bij de rebound fluit de scheidsrechter voor een strafworp. Siem van Osnabrugge blijft koel en maakt de winnende, waardoor TOP A1 voor het eerst in de geschiedenis landskampioen zaal is.


Aanvoerder Van der Zaag: 'Iedereen was door het dolle heen'

Sassenheim n 'Pfoe, dit gaat lastig worden.' Met nog twaalf minuten op de klok en zes punten achterstand weet TOP-aanvoerder Thijs van der Zaag nog wat hij dacht. 'Maar ik heb nooit gedacht aan verliezen.' Een kwartier later krijgt hij de kampioensbeker uitgereikt. De handen gaan de lucht in, TOP/SolarCompleet A1 is Nederlands kampioen.

Ooit won Van der Zaag met de D'tjes van TOP al het Nederlands kampioenschap. Samen met Stan Postma is hij de enige uit die ploeg, die ook in Ziggo Dome staat. Alon Keijzer, ook al haar hele korfballeven uitkomend voor TOP, speelde toen nog in de E1. Met aanvullingen staat er in de finale van 2019 een ijzersterk team. Na het kampioenschap volgden de playoffs tegen DOS'46, die redelijk makkelijk gewonnen werden.

De week voorafgaand aan de finale verliep zoals altijd, vertelt Van der Zaag. "We bespraken op dinsdag eerst de wedstrijd tegen DOS'46. Wat ging er goed, wat kan er beter. Op donderdag lag de focus op DVO." De junioren kregen wel bezoek van ervaringsdeskundige Daniel Harmzen. Met vijf nationale titels, waarvan drie in Ziggo Dome, wist hij wat de jonge ploeg stond te wachten. "Hij vertelde over de voorbereiding. Zijn beste tip? Voor mij toch wel dat schieten in Ziggo Dome anders is dan in een gewone sporthal. Hij vertelde dat je echt goed de tijd moest nemen om in te schieten. Dat hebben we dan ook zeker gedaan."

Toch wilden de doelpunten niet makkelijk vallen. De achterstand van een punt halverwege was geen reden tot paniek. "We hebben in de rust vooral gezegd dat we de kansen moesten afmaken. Ook zagen onze coaches dat DVO kwetsbaar was op de actie naar binnen, dus ook dat is gezegd." DVO start de tweede helft beter en loopt uit naar 12-18. De zes punten achterstand zijn geen reden voor paniek, al was er nog weinig tijd. "Je houdt ergens hoop. Je gaat gewoon door en ziet wel waar het schip strandt." TOP kruipt dichterbij en uiteindelijk zorgt een beslissende strafworp voor de 19-20 winst. Van der Zaag stond op dat moment in het andere vak. "Ja, ik heb wel gekeken," lacht hij. "Daarna stonden nog negentien seconden op de klok. Ik zag teamgenoten elkaar al in de armen vliegen, iedereen was door het dolle heen, maar ik dacht ook: 'jongens, we moeten nog verdedigen!'." TOP komt ook de laatste tellen goed door en wint de nationale titel. Van der Zaag weet wel waarom zijn ploeg heeft gewonnen. "We gingen op het einde nog beter verdedigen en bleven ons eigen spel spelen. Ook denk ik dat wij bleven overleggen, echt als één team."

Thijs van der Zaag na het laatste fluitsignaal. | Foto: pr./René van Dam