Pas op de plaats voor GOM-woningen Eikenhorstlaan

Voorhout n Het voorstel om het gebied tussen de Eikenhorstlaan, Van den Berch van Heemstedeweg, Engelselaan en Teylingerdreef vast te stellen als een gebied voor de bouw van circa 60 GOM-woningen is door de raadscommissie Ruimte in de ijskast gezet. Wethouder Bas Brekelmans heeft het voorstel teruggenomen en het wordt niet meer in de gemeenteraad van april behandeld.

Door Nico Kuyt

Het plan heeft in de aanloop naar de bespreking in de commissie al meteen veel los gemaakt in de breedte van de gemeente. De fracties zijn benaderd, en wellicht is bestormd een beter woord, door inwoners, telers en anderen. Er kwamen vier insprekers naar de commissie en er zijn brandbrieven gestuurd. Al deze bezwaarmakers uitten forse kritiek over de komst van de GOM-woningen. Onder andere werd daarin het verlies van het fraai bloeiende bollenareaal betreurd, dat met het geld van de woningen het landschap elders opknapt wordt in twijfel getrokken, de zichtlijnen worden verprutst, het verlies van goede klasse bollengrond onjuist bevonden, de jonge telers worden door stijgende prijzen belemmerd in het scheppen van een bloeiend bedrijf, de ruimte tussen de kernen Voorhout en Sassenheim moet open blijven, de goede werking van de GOM gehekeld en de komst van deze villa´s voor met hen met een grote portemonnee werd voor Teylingen niet nodig geacht, maar meer betaalbare woningen.

Evaluatie GOM

Welke waardering er ook moet worden gegeven aan deze litanie van treurnis, ook alle fracties in de commissie hadden min of meer soortgelijke bedenkingen. De één zat er meer negatiever in dan de ander, maar zelfs de fractie van Trilokaal, die bij een vorige bespreking nog positieve uitlatingen over de woningen de raadzaal inwierp, was nu omgeslagen naar het meer negatieve. "Wij waren nog redelijk enthousiast, maar zijn verward geraakt. Een nut en noodzaak is zoek, voor wie doen we dit", zei Dion Piket (Trilokaal). Een roep voor een soort stevige evaluatie over het rendement van de GOM klonk. "Is de huidige manier van de GOM wel hoe Teylingen verder wil gaan?", zo verwoordde Robin Konings (VVD). "Nog maar even stoppen met GOM-woningen", scherpte Fred Koot (D66).

Even een pauze

De commissie nam voor deze 60 woningen, misschien vooralsnog, maar zeker nu, een duidelijke pas op de plaats. Eerst moet maar worden bezien of het beleid van de GOM wel werkt en het vooraf beoogde doel treft. De wethouder trok het B&W-voorstel in, hij kon ook niet anders, en zegde toe een soort bijeenkomst te organiseren met college, raadsleden, GOM en wellicht andere belanghebbenden om in een soort van verheldersessie nieuwe puf in de nu wel heel ingezonken zaak te pompen. Of het dan nog slechts valse lucht oplevert of een nieuwe frisse adem blaast in de komst van de woningen, dat zal dan blijken.