Hond Max en zijn baasje houden hun leefomgeving schoon van zwerfvuil.
Hond Max en zijn baasje houden hun leefomgeving schoon van zwerfvuil. Foto: pr.

Achtergelaten hondenpoep = zwerfvuil

Ergert u zich aan zwerfvuil? Aan die blikjes en flesjes in bermen en sloten langs wegen? Kartonnen koffiebekertjes in de buurt van de supermarkt? Stukken piepschuim en plastic, die wegwaaien uit de open containers van bouwlocaties? Aan die niet-opgeruimde hondenpoep?

Wij wel. Als Stichting Platform Hondenvrienden hebben we een hekel aan troep, die mensen veroorzaken in onze leefomgeving. Inclusief hondendrollen. Want achtergelaten hondenpoep is zwerfvuil, net als dat weggesmeten patatbakje en die kapotgeslagen bierfles.

Het enige verschil is dat de 'dadergroep' bij deze achtergelaten hoop duidelijk lijkt: er hoort immers een eigenaar of begeleider bij. Een extra reden waarom wij er zo'n hekel aan hebben: baasjes krijgen elke niet-opgeruimde drol over zich heen gesmeerd. Bij wijze van spreken. Dit heeft echter vergaande gevolgen.

Sommige beleidsmakers, bestuurders, plannenbedenkers, politici en medeburgers gebruiken namelijk elk achtergelaten hondenuitwerpsel als reden, om plekken aan te wijzen, waar wij alleen welkom zijn met aangelijnde viervoeters. Of waar wij samen helemaal niet mogen wandelen of anderszins mogen recreëren.

Iedereen verdacht

Loopt u even met ons mee met de volgende gedachtegang… Mensen laten die blikjes, flesjes, koffiebekertjes, stukken piepschuim en plastic achter… toch? Wij zijn allemaal mensen… Dat maakt ons allen dus vanzelfsprekend verdacht van al die achtergelaten rotzooi… Ja, toch?

Spreken anderen ons daarom telkens aan op onze verantwoordelijkheid om altijd afval op te ruimen? Krijgen wij mensen daarom beperkingen opgelegd? Nee, natuurlijk niet. Bagatelliseren wij hiermee overlast door niet-opgeruimde hondenpoep? Zeker niet.

Indien iemand op dezelfde plek of route, nooit de ontlasting van zijn viervoeter(s) opruimt, is er razendsnel vervuiling. De meeste hondeneigenaren ruimen echter op. Zoals zij ook die lege koekverpakking oppakken. Velen doen daarnaast mee aan opruimacties, zoals bijvoorbeeld wij en onze vrienden van Voorhout Schoon, die organiseren.

Uitnodiging

Wandel een keer met ons mee en we vertellen u alles over zwerfvuil in Teylingen. Beschouw dit als een uitnodiging, ook namens Voorhout Schoon. En zoek contact met ons wanneer er sprake is van overlast door hondenpoep in uw buurt.