Afbeelding
Foto: Nico Kuyt

Zaal puilt uit bij informatieavond over doorstroming N208 en N443

Sassenheim n De organisatoren hoopten op een grote opkomst. Hun wens werd vervuld, de zaal van Graaf Jan in Sassembourg kon de toestroom niet aan. Er was zoveel belangstelling voor het prille plan om het deel van de provinciale weg aan te passen met de aansluitingen op de Hoofdstraat en de Parklaan, dat er geen stoel meer beschikbaar was en een staanplaats, desnoods buiten de zaal, slechts overbleef. En enig verbaal geweld bleef op dinsdag 16 april ook niet uit.

Door Nico Kuyt

Al jaren rijpen er plannen om met name de rotondes en enkele wegdelen van het laatste deel naar de A44 van de N208 en N443 aan te passen. Door al de bouwactiviteiten in het westelijk achterland wordt het autoverkeer steeds drukker. De boel slibt dicht. En ook de toekomstige hoogwaardige busverbinding tussen Noordwijk en Schiphol moet punctueel kunnen rijden. Een verbreding is hier en daar dan ook nodig. De provincie en gemeente hebben nu een eerste grove opzet opgesteld om de boel te verbeteren. Het gaat om een meer turbo maken van de rotondes met extra stroken, zoals bijvoorbeeld deze op de Nagelbrug in Voorhout, en hier en daar wat uitbuiken. Maar ga je boel verbreden dan komt een fietser en voetganger al helemaal niet meer naar de overkant. En met name op de rotonde met de Hoofdstraat steken bijvoorbeeld veel schoolkinderen over. De veiligheid wordt nu al getart. Er wordt daarom nagedacht over één of meer tunnels onder de weg door voor de fietser en voetganger. Zo´n tunnel heeft wel een impact. Er is een metertje of tachtig nodig om de helling niet te steil te laten zijn en moet ook voldoen aan de vastgestelde breedtes.

Er is een planning opgesteld. Belangstellenden kunnen zich opgeven voor werkateliers om tot en met de zomer over het prille plan na te denken, want de participatie over zo´n ingrijpende ingreep wordt breed ingezet. Dat moet uiteindelijk leiden tot een voorkeur, weliswaar onder de voorwaarden dat die ook ingepast kan worden en financieel haalbaar is. Er volgt weer een bijeenkomst. Tenslotte neemt de gemeenteraad een besluit.

Autotunnel

De bezoekers op de informatieavond namen alvast een voorschotje op het werkatelier. Er klonk vanuit de direct omwonenden meteen al wat kritiek op de plannen voor de uitbreiding en de tunnels. Maar aan de andere kant waren er ook geluiden te vernemen van hen die een ongelijkvloerse en veilige oversteek voor voetgangers en fietsers omarmden. Enkelen meenden dat de rijksweg A44 eigenlijk het grote probleem is, al die aanpassingen zijn weggegooid geld. Met de korte oprijstroken op de A44 is het in de spits daar een klem en zorgt voor filevorming op de provinciale weg. Zorgen werden geuit over de andere kruispunten op de route, zoals bij het Soldaatje. Is zo´n fiets- en voetgangerstunnel wel sociaal veilig, zo klonk een vraag. Is het niet beter om een tunnel te maken voor de auto? Dat zorgt tevens voor het verhogen van de leefbaarheid en het terugdringen van het geluid en fijnstof, want het is niet meer van deze tijd om zo´n weg door een woonwijk te laten lopen. Die autotunnel zou kunnen lopen tussen de twee rotondes. De organisatoren van de inspraakavond zagen inmiddels het kostenplaatje door al die wensen aanzienlijk de pan uitstijgen. Zo´n autotunnel als in het centrum van Leiden kost wel heel veel geld. Het dempte de creativiteit aan de aanwezigen niet. Oude plannen als een randweg om Sassenheim en een ombuigen van het verkeer van Lisse, aangewezen als de grote boosdoener van de stremming van het verkeer, werden aangestipt.

Werkgroepen

Wat positieve geluiden werden er ook gehoord, met name door hen die de huidige weg als fietser en wandelaar met enige verhoogde hartklopping moeten oversteken, want dat er iets voor het langzaam verkeer moet worden gedaan, werd toch wel breed gedragen. Maar in welke mate een aanpassing? Iedereen kon op reactieformulieren zijn zegje doen. De werkateliers gaan zich er de komende maanden over buigen.