Armand Stelma, Hans van Rijn, Arnout Zandvliet en Sjoerd Ritzen zijn inmiddels aangekomen bij het 64ste biertje. | Foto: pr.
Armand Stelma, Hans van Rijn, Arnout Zandvliet en Sjoerd Ritzen zijn inmiddels aangekomen bij het 64ste biertje. | Foto: pr. Foto: pr.

Nieuwe bieren bij jubilerende Julianabrouwerij

n Vanaf vrijdag weizen en blondbier in de schappen

Warmond n "Ze wilden ons bij de groothandel afschepen met zo'n brouwpakket voor beginners," haalt Arnoud Zandvliet een herinnering op aan de beginperiode van de Warmondse Julianabrouwerij. Deze maand bestaat de brouwerij alweer vijf jaar. En inmiddels hebben de vier brouwers – en vrienden – onomstotelijk bewezen dat het maar goed is dat ze zich destijds niet hebben laten afschepen. Hun bier heeft de weg naar de horeca gevonden en vond in de Warmondse Albert Heijn zo gretig aftrek dat komende vrijdag een tweede oplage wordt geleverd.

Door Mandy van Leeuwen

Het startte allemaal toen Hans van Rijn bij iemand anders een brouwsel zag pruttelen in de woonkamer. Van Rijn was zo gefascineerd dat hij ook wilde gaan brouwen. "Dat heb ik nooit kunnen vergeten." Zijn drie vrienden Arnoud Zandvliet, Sjoerd Ritzen en Armand Stelma bleken net zo veel enthousiasme te hebben om het bierbrouwen op te pakken. De heren gingen op onderzoek uit op internet. "En we hebben een cursusmap opgeduikeld," herinnert Ritzen zich. "We wilden het niet zomaar doen. Het stapje van het proberen hebben we overgeslagen," vertelt Van Rijn. Om deze reden schafte het viertal direct serieuze brouwmaterialen aan, ondanks aandringen vanuit de groothandel op het gebruik van een starterskit.

Eerste bier

De bescheiden brouwerij vestigde zich in de schuur bij gezamenlijke vrienden in de tuin. Op een blaadje op één van de kastjes in de schuur prijkt de brouwdatum van ieder bier dat de Julianabrouwerij ooit heeft gemaakt, van april 2014 tot nu. In juni 2014 vond voor het eerst het magische moment plaats dat de heren een eigen biertje konden openen. "Dat is het beste biertje dat je ooit in je leven hebt kunnen meemaken," vertelt Van Rijn. Als je ambachtelijk brouwt, heb je nagisting op de fles," legt Zandvliet uit. "Dat was het eerste biertje, heel spannend: is dat gelukt? Zit er koolzuur op die fles, doet hij 'tss' als je hem openmaakt?".

Waargemaakte ambities

Nu bier nummer 64 op de lijst staat, is wel duidelijk dat de ambities bij de start geen loze kreten waren. Zo heeft de Julianabrouwerij inmiddels een overeenkomst gesloten met het Warmondse grand café De Oude School. De vraag naar het bier is zodanig dat het grootste deel van het maandelijks gebrouwen bier rechtstreeks naar het grand café gaat. In december heeft daarnaast voor het eerst bier van de Julianabrouwerij bij de supermarkt in Warmond in de schappen gelegen. Binnen anderhalve maand was de 500 liter IPA (een extra hoppig, bitter bier) uitverkocht.

'Het eerste biertje was heel spannend: is het gelukt? Doet hij 'tss' als je hem openmaakt?'

Buurtbrouwerij

Door het toenemen van de vraag naar het bier, ontgroeit de Julianabrouwerij de huidige locatie. Toch is een verhuizing niet aanstaande. "We wonen hier allemaal vlakbij. Het is ook een beetje een sociaal gebeuren. Dat is ook wel de reden dat we aan dit plekje verknocht zijn." Aan het eind van een brouwdag gaat de frituurpan of de barbecue aan en schuiven familieleden en buren aan. "Het record staat op 40 broodjes frikandel." Dankzij de laagdrempeligheid is het (tijdrovende) brouwen ook beter te combineren met het gezinsleven. "We hebben allemaal opgroeiende kinderen." Daarnaast betekent een nieuwe investering ook een nieuw financieel risico.

Warmonds hop

De terughoudendheid op het gebied van een verhuizing betekent allerminst dat de brouwers stilzitten en niet willen groeien. "Iets wat loopt, moet je niet afremmen," deelt Stelma zijn motto. Voor de eerste levering aan de Albert Heijn maakten de brouwers dan ook gebruik van de mogelijkheid om brouwcapaciteit te huren bij een brouwer in Uitgeest. De brouwers brouwen hun eigen recept, maar gebruiken daarbij de ketels en materialen van de verhurende brouwerij. Een voorwaarde voor de Warmonders is daarbij onder meer dat ze hun eigen hop mogen gebruiken. Dit wordt namelijk speciaal op Warmondse bodem gekweekt door Marco van Noort en geeft het bier zijn eigen smaak.

Nieuwe oplage

Ook voor de nieuwe batch zijn de brouwende vrienden naar Uitgeest uitgeweken. Vanaf vrijdag ligt maar liefst 500 liter weizen en 1000 liter blondbier in de schappen van de Warmondse Albert Heijn. Het streven is om in juni weer met de IPA te komen. Het bier zal te vinden zijn in een speciaal ontwikkeld schap in de vorm van het logo van de brouwerij, de door Nicoline Heemskerk ontworpen Kaagmeermin. Net als in december zullen ook nu de houten cadeauverpakkingen verkrijgbaar zijn.

Wie benieuwd is naar het bier van de Julianabrouwerij kan daarnaast terecht bij grand café De Oude School of estaminet Schommelen in Leiden, waar het bier op tap verkrijgbaar is. | Foto: pr.