De Raad van State moet voor eind november uitspraak doen. | Foto: archief
De Raad van State moet voor eind november uitspraak doen. | Foto: archief Foto: pr.

'Handhaving Watertuin vertraagt niet'

Warmond n B&W verwacht einde 2019, begin 2020 met de handhaving te starten van hen die onrechtmatig permanent wonen in recreatiepark Watertuin in het Lage Land. Dat vier beroepschriften bij de Raad van State zijn ingediend vertraagt de handhaving niet, zo antwoordt B&W op vragen het CDA.

Door Nico Kuyt

De handhaving start wanneer het bestemmingsplan onherroepelijk is geworden. Een aantal bewoners heeft beroep aangetekend bij de Raad van State tegen het vaststellen daarvan. Het gaat daarbij om in totaal veertien belanghebbenden. Dertien hebben betrekking op de permanente bewoning. De Raad van State moet binnen twaalf maanden na binnenkomst van de beroepschriften uitspraak doen, dus vóór 29 november. Eén bewoner heeft zich inmiddels bij de gemeente uitgeschreven. Er zouden dus volgens B&W nog vijftien recreatiewoningen onrechtmatig permanent worden bewoond. Bewoners die vóór 31 oktober 2003 woonden in de recreatiewoning en dat sindsdien onafgebroken hebben gedaan, kunnen een persoonsgebonden beschikking krijgen waardoor zijzelf daar verder kunnen blijven wonen.


Hergebruik van gekapte bomen

Teylingen n Wat gebeurt er met de gekapte bomen in Teylingen? Een aantal krijgt een nieuw leven. Zij worden verwerkt tot bruikbare dingen.

De afgelopen jaren heeft Teylingen in een aantal projecten samengewerkt met ´Bollenstreekhout´, een non-profit platform dat zich richt op hergebruik van bomen. Van het gekapte hout worden voorwerpen gemaakt. En dit kan van alles zijn. Van insectenhotels, bijenkasten, vogelhuisjes en kippenhokken naar designer stoelen, banken, tafels en andere meubelstukken, maar ook plantenbakken, kruidenrekken en bloemenstalletjes. Bij het opzagen van de stammen komt nog een beetje resthout vrij dat niet verder verwerkt kan worden. Daar worden zakken haardhout van gemaakt.

In Teylingen heeft het hergebruik plaatsgevonden voor de gekapte bomen op de Antoniuslaan, Essenlaan, Platanenlaan in Sassenheim en Kievitspark in Voorhout. "Op deze manier wordt er duurzaam omgegaan met het vrijgekomen hout. Bij het vervangen van solitaire bomen is deze samenwerking niet interessant, dit is te kleinschalig, het hierbij vrijgekomen hout vervalt dan aan de aannemer en wordt verwerkt tot pulp of pallets", zo verklaart een woordvoerder van de gemeente. (NK)