Boerderij Groot Boekhorst in 1999. | Foto: pr./ Emiel van der Hoeven
Boerderij Groot Boekhorst in 1999. | Foto: pr./ Emiel van der Hoeven Foto: pr./Emiel van der Hoeven

Het leven van Tina van der Hulst op boerderij Groot Boekhorst

Voorhout n Aan de Boekenburglaan in Voorhout is onlangs een heel oude boerderij afgebroken, één van de laatste boerderijen van de eeuwenoude Voorhoutse boerderijenlijn.

De bijna 90-jarige Tina van der Hulst-Heemskerk, opgegroeid als boerendochter in Hoeve Ruimzicht aan de Rijnsburgerweg, vertelt over haar leven als boerin op boerderij Groot Boekhorst. In 1953 trouwt ze met boer Piet van der Hulst (1925-2010). Piet is de vierde generatie boer op Groot Boekhorst, na zijn vader Hein, grootvader Jan en overgrootvader Piet. Zijn moeder Jannetje is een dochter van Piet en Petronella van Rijn-Duivenvoorden van de hoeve Rijnoord aan de Van den Berch van Heemstedeweg. Deze boerderij staat er anno 2019 nog in volle glorie.

Zomerhuis

Zoals bij veel oude boerderijen in Zuid-Holland staat naast Groot Boekhorst een zomerhuis. Hierin bevindt zich een gevelsteen waarop staat dat in '1874 Dirk en Jan van der Hulst de eerste steen hebben gelegd'. In de periode dat de koeien niet op stal staan, brengt het gezin de dagbesteding door in het zomerhuis waardoor de boerin ontlast wordt van het dagelijks huishoudelijk onderhoud van de grote boerderij. In 1953 wordt het zomerhuis verbouwd, zodat Piet zijn ouders Hein en Jannetje er permanent in kunnen wonen. Het adres van de boerderij is dan Boekhorstlaan 57 en dat van het kleine huis wordt nummer 59.

Oude stal

De stal van de grote boerderij is het oudste deel. Tina heeft van horen zeggen dat 'dit een onderdeel van het huis Boekenburg moet zijn geweest'. In de oude stal is nog een nisje in een kruisvorm te zien, waarin waarschijnlijk een heiligenbeeld heeft gestaan. Als je uit huis vandaan door de gang naar de stal loopt, is er een ronding van een oude muur. Die wordt later weggebroken ten behoeve van een deur naar een tankhok'. De boerderij is tientallen jaren eerder dan het zomerhuis gebouwd getuige de gevelsteen die aan de achterzijde van de boerderij te vinden is, circa 1840.

Land verkopen

Piet en Tina krijgen hier negen kinderen. In 1962 moeten ze een eerste groot stuk land aan de gemeente Voorhout verkopen voor de woningbouw aan de Pieter de Hooghstraat, Tooropstraat, Ruysdaelhof, Boekenburglaan, Willem Alexanderstraat, Prins Clausstraat en het stuk Schoonoord tussen de Boekenburglaan en de Willem Alexanderstraat. Het boerenbedrijf wordt hiermee een belangrijk stuk kleiner. Na de pensionering van Piet in 1980 wordt op de plaats van het oude zomerhuis een nieuwe woning gebouwd waar Piet en Tina met hun nog vijf thuiswonende kinderen intrekken. Het adres is inmiddels veranderd in Boekenburglaan 55. De boerderij wordt verkocht aan de oudste zoon Siem, de vijfde generatie boer op Groot Boekhorst. In de jaren negentig wordt definitief besloten dat er een randweg rond Voorhout zal komen. Het is duidelijk dat de boerderij eens zal moeten wijken. Maar Tina blijft wel tot 2001 Leidse kaas maken, het jaar dat Siem met zijn gezin naar een boerderij in Noord-Holland vertrekt. Sindsdien staat Groot Boekhorst leeg totdat het oude gebouw in februari 2019 tegen de vlakte gaat.

In Dwars Op 65, het tijdschrift van de Historische kring Voorhout (HKV) staat het tweede deel van het levensverhaal van boerin Tina van der Hulst-Heemskerk uitgebreid beschreven. Dwars Op wordt drie keer per jaar bezorgd bij de leden van HKV en nummer 65 valt een dezer dagen bij hen op de deurmat.

Inloop HKV

Verhalen en fotomateriaal betreffende het verleden van Voorhout kunnen ingezien worden tijdens de inloopmomenten die twee keer per maand door de HKV worden georganiseerd. Op de tweede woensdag van de maand zijn bezoekers welkom tussen 14.00 en 16.00 uur. Op de laatste zaterdag van de maand is de inloop van 10.30 tot 12.30 uur. Omdat deze keer Koningsdag op de laatste zaterdag valt komt die inloop te vervallen. De eerstvolgende inloop is op woensdagochtend 8 mei.


Toeristen leren dat tulpenvelden niet voor hen zijn aangelegd

Regio n Het project 'Ambassadeurs' van de bollenvelden anticipeerde op de drukte in paasweekend. Met zo'n veertig vrijwilligers werden toeristen opgevangen op een aantal in het oog springende velden. En de eerste bevindingen zijn opvallend: de toerist denkt dat de velden voor hen zijn aangelegd. Zij hebben geen idee dat de velden van kwekers zijn en dat het gaat om de bollen onder de grond en niet om de bloemen boven de grond.

De pilot 'ambassadeurs van de bollenvelden' richt zich vooral op het bewustmaken van de toerist voor het werk (en eigendom) van de kwekers. Op verschillende bollenvelden in de streek zijn in de topweekenden ambassadeurs te vinden. Zij gaan in gesprek met de bezoekers. Enerzijds om uit te leggen wat het bollenvak inhoudt, anderzijds om te luisteren hoe de toerist de velden ervaart. Een ding is zeker: het nationaal icoon de Tulp kan op onverminderde belangstelling rekenen. De verschillende soorten en kleuren vallen enorm in de smaak bij de bezoekers. En dat is te danken aan de inspanningen van de kwekers die gemiddeld zo'n 20 jaar per soort bezig zijn met telen. En juist over die inspanning praten de ambassadeurs met de bezoekers. Zij vertellen dat de tulpen op privé terrein staan en dat je dus eigenlijk toestemming moet hebben van de kweker om zijn perceel te betreden. De meeste kwekers vinden het mooie reclame dat de bezoekers met hun tulpen op de foto willen. Maar wat de kwekers niet willen, is schade aan de bollen. Lees meer op www.deteylinger.nl.