Deze zwaan maakte een nest van plastic. | Foto: pr.
Deze zwaan maakte een nest van plastic. | Foto: pr. Foto: pr.

Ahhh, kijk eens wat schattig...

Het is lente, de natuur groeit en bloeit. De vogels gaan hun nestje bouwen en de eerste jonge eendjes en lammetjes zijn er alweer. Kindlief wijst naar de sloot, kijk eens een groot nest waar een zwaan zit te broeden! Maar wat is dat nou? Er ligt allemaal troep en plastic onder de takjes... dat hoort toch niet? Mama, hoe moet dat nou als straks de kleine zwaantjes worden geboren? Straks gaan ze dat per ongeluk opeten...

Trieste waarheid

Helaas is dit iets wat wij, ook in Voorhout, heel vaak aantreffen: vuil in sloten en plassen. Echt niet te geloven wat er allemaal in het water terecht komt! Vooral bij bouwplaatsen is het kommer en kwel: daar vind je ook nog eens stukken piepschuim, purschuim en grote stukken plastic naast diverse andere rommel. Wanneer dit niet snel uit het water gehaald wordt, krijg je kleine deeltjes of verdwijnt van alles naar de bodem of raakt tussen de kant. En wat te denken van de reigers, meerkoetjes, kikkers, vissen en alle andere dieren die op of bij het water leven? Moeten die tussen al dat vuil hun voedsel zoeken?

Dierenleed dichtbij huis

En enig idee wat een achteloos weggeslingerd blikje of flesje kan veroorzaken? Jaarlijks sterven in Nederland zo'n 4.000 koeien doordat ze -stuk gemaaid- blik of plastic eten dat tussen het (kuil)gras zit. Boeren noemen dat scherp-in: de maag van de koe gaat kapot en wanneer het te laat opgemerkt wordt zal deze een zeer pijnlijke dood sterven. Ook moest een van onze zwerfafvalpakkers helaas eens werkeloos toezien hoe een schaap een groot vel plastic naar binnen werkte! Glas van een (bier)flesje in de berm kan de pootjes van een hond verwonden. Rondslingerend visdraad kan ertoe leiden dat bijvoorbeeld een fuut erin verstrikt raakt. En ja, ook in Nederland worden stukjes plastic door vogels voor voedsel aangezien en zelfs aan hun jongen gevoerd. Het plastic zakje om een boterham wordt ook deels opgegeten. Of wanneer een dier kauwgom in zijn vacht of veren krijgt kan die niet goed meer bewegen, en ga zo maar door.

Daarom hopen we dat degene die zijn afval (weleens) in de natuur achterlaat, maar het niet kan schelen dat dit het landschap ontsiert, alsjeblieft eens denkt aan wat voor ellende dit kan veroorzaken voor de dieren...

Ziet u ergens veel (dump)zwerfafval? Via Fixi kunt u hiervan een melding doen! Dit kan eenvoudig via de app of telefonisch. Alvast bedankt!

Binnenkort rijden we ook rond met een bakfiets en kunnen dan nog grotere rondes maken en meer afval meenemen, ook uit het water. We willen hierbij Fonds1818 bedanken voor de financiering, het Meerlandenfonds voor hun bijdrage en daarnaast de gemeente Teylingen voor de overige support.

Afbeelding