De leerlingen van groep acht van De Buitenplaats dragen de zorg voor het monument over aan groep zeven. | Foto: pr.
De leerlingen van groep acht van De Buitenplaats dragen de zorg voor het monument over aan groep zeven. | Foto: pr. Foto: MV

De Buitenplaats zorgt voor herdenkingsmonument

Warmond n Symbolisch wordt de 4-mei gieter overgedragen. Vorig jaar verzorgden de leerlingen van groep acht van basisschool De Buitenplaats het herdenkingsmonument aan de Herenweg. Dit jaar is het de beurt aan groep zeven.

De adoptie van het monument door een basisschoolklas is vijf jaar geleden ingezet door het lokale Comité 4-en-5 mei. Op die manier worden kinderen meer betrokken bij de herdenking, bevrijding en de lokale geschiedenis ervan.

Groep zeven plantte op donderdag 25 april nieuwe plantjes in de bloembakken. Deze week gaan ze het monument en de omgeving schoonmaken. In de voorgaande weken is al nieuw grind gestort en is de vlaggenmast opnieuw geschilderd. Alles voor een waardige herdenking op 4 mei.

Herdenking in Matthiaskerk

Het comité organiseert op zaterdag 4 mei een herdenking in de St. Matthiaskerk en aansluitend zijn de twee minuten stilte bij het herdenkingsmonument. Iedereen is uitgenodigd voor zowel de herdenking in de kerk als bij het monument. De bijeenkomst heeft geen kerkelijk karakter.

In de Matthiaskerk begint de herdenking om 19.00 uur. Leonardo Valiante speelt piano en het kleinkoor Mozaïek treedt op. Lezingen worden gegeven door Bernard Welten, oud-hoofdcommissaris van politie Amsterdam en door wethouder Arno van Kempen. Net als in vorige jaren dragen twee kinderen van groep zeven van De Buitenplaats zelfgeschreven gedichten voor.

Na de herdenking in de kerk lopen alle aanwezigen naar het monument aan de Herenweg. Daar speelt Harmonie St. Matthias vanaf 19.45 uur koraalmuziek. Na de twee minuten stilte en het zingen van het Wilhelmus houdt wethouder Van Kempen een korte overdenking en leest een leerling van De Buitenplaats een zelfgeschreven gedicht voor.

Kranslegging

Aansluitend aan de kranslegging kunnen alle aanwezigen hun eer betuigen aan de oorlogsslachtoffers. Er is een mand met bloemen waaruit iedereen een bloem kan pakken om bij het monument te leggen. Het staat daarnaast iedereen uiteraard ook vrij om zelf bloemen mee te nemen.