Naast optredens voor de ambassade, bezocht Kleintje Pils ook een weeshuis. | Foto: pr.
Naast optredens voor de ambassade, bezocht Kleintje Pils ook een weeshuis. | Foto: pr. Foto: pr.

Kleintje Pils viert Koningsdag met optredens in Oeganda

Sassenheim n Kleintje Pils vierde Koningsdag midden in Afrika. Op uitnodiging van de ambassade van het Koninkrijk der Nederlanden in Oeganda werd het één groot oranjefeest voor de ruim 600 genodigden, waaronder Oryem Okello, de minister van buitenlandse zaken van Oeganda.

Tijdens het verblijf in de hoofdstad Kampala hebben de muzikanten van Kleintje Pils ook een bezoek gebracht aan een aantal goede doelen projecten, waaronder scholen en een weeshuis. "Vooral de 950 voornamelijk weeskinderen van de Kiwanuka School in Mpigi hebben een onuitwisbare indruk op ons gemaakt", zegt bandleider Ruud Bakker. "Het fantastische applaus na ons optreden klinkt nog steeds in onze oren. Het was een groot voorrecht om deze arme, maar altijd blijmoedige kinderen een mooie dag te bezorgen in hun eigen omgeving." Dit weeshuis plus school met volledige dag- en nachtopvang, wordt vanuit Nederland en Zweden ondersteund door Stichting Pour Les Autres. Op deze manier kon onlangs een het dak van de school worden vervangen en een waterpomp worden aangeschaft, zodat de kinderen dagelijks vers water kunnen drinken. Op een ander schooltje hebben de mannen uit eigen middelen een gift gedaan voor (muziek)boeken en schriften en eenvoudige instrumenten ter ondersteuning van de muzieklessen op deze school in Oeganda.

Namens burgemeester en wethouders en de inwoners van Teylingen had de band een attentie en schriftelijke groet meegenomen voor de gastheer in Oeganda. Dit werd door de ambassadeur met veel enthousiasme ontvangen.


Een uniek kijkje in de eendenkooi

Warmond n De eendenkooi Warmond doet maar een paar keer per jaar de hekken open om de kooi aan geïnteresseerden te laten zien. De komende maanden zijn er weer rondleidingen.

Er zijn nog maar weinig werkende eendenkooien in Nederland, zoals in Warmond. Dit kan alleen, doordat de stichting de rust in stand houdt en het ritme van de natuur volgt.

De open rondleidingen in dit uniek stukje erfgoed zijn op vrijdagen 17 mei, 14 juni en 5 juli met de start om 19.30 uur. Ook zijn rondleidingen op zaterdagen 18 mei, 15 juni en 6 juli, deze starten om 11.00 uur. De start is bij het hek aan het einde van de Menneweg in Sassenheim. De rondleiding duurt ongeveer eeb uur. Graag opgeven via info@eendenkooiwarmond.nl of telefonisch via 0252-210498. De kosten zijn 4 euro per persoon. Het is verstandig om stevige schoenen aan te doen.

Zelf voor een groep een rondleiding organiseren kan natuurlijk ook. Dit kan tot 1 augustus. Daarna gaat de kooi weer dicht, zodat er weer rust is voor de wilde eenden.


Wie gaat er mee naar Champigné?

Warmond n In het kader van de jaarlijkse uitwisseling tussen beide plaatsen gaat een delegatie uit Teylingen in oktober naar Les Hauts d'Anjou (gelegen in het Loire-gebied). Het vertrek is op donderdag 24 oktober, de terugkeer op zondag 27 oktober. Deze data vallen in de herfstvakantie en daarom kunnen ook kinderen deelnemen.

De jaarlijkse uitwisseling tussen bestaat sinds begin deze eeuw. Jumelages zijn geïnitieerd door de Europese Unie om inwoners van de lidstaten met elkaar kennis te laten maken en zo meer begrip voor elkaars situatie te kweken. In dat kader wordt er bij gastgezinnen gelogeerd.

Het programma moet nog ingevuld worden, maar het bestuur van de Stichting JWC hoort graag wie geïnteresseerd is om mee te gaan. Belangstellenden worden de komende tijd op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen. Voor aanmelding of vragen, neem dan contact op met voorzitter Bernadette van Moorsel via jumelagewarmondchampigne@gmail.com.


Collegium Musicum in Protestantse Kerk

Warmond n Stichting Vrienden Kerkelijk Erfgoed Warmond (KEW) houdt op Op zondag 26 mei het tweede matineeconcert in de Protestantse Kerk (Herenweg 82).

Het concert wordt uitgevoerd door Collegium Musicum uit Leiden, opgericht in 1936 en daarmee één van de oudste studentenmuziekverenigingen in Nederland. Collegium Musicum treedt jaarlijks op bij de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Leiden en regelmatig bij de opening van het academisch jaar van de Universiteit Leiden.

Het beschikt naast een groot en klein kamerkoor over diverse muziekensembles.

Het concert is van 16.00 tot 17.30 uur. Inloop vanaf 15.00 uur. De toegang bedraagt 10 euro, kinderen tot en met 15 jaar zijn gratis. Kaarten bestellen via www.stichtingvriendenkew.nl