Opnieuw vragen over de kap van kastanjes

Sassenheim n De fracties van het CDA en GroenLinks hebben aan B&W vragen gesteld over het verloop van de bewonersavond over de voorgenomen kap van de monumentale paardenkastanjes in de Wilhelmina-, Prins Hendriklaan en het Koningspark in Sassenheim.

Door Nico Kuyt

Aanleiding is dat vanuit de bewoners is vernomen dat de bijeenkomst op 23 april 2019 geen mogelijkheid werd geboden om te spreken over het behoud van de kastanjebomen, of een deel daarvan. De participatie van wethouder Rob ten Boden werd als marginaal ervaren, zo geven beide fracties aan. "Hoe gaat B&W er voor zorgen dat bij de bewoners het beeld, dat het gemeentebestuur lak heeft aan de opvattingen van de bewoners en echte participatie door hen niet gewenst is, wordt weggenomen?", zo vragen zij. Een rapportage over de toestand van deze bomen blijkt dat het overgrote deel daarvan tenminste nog een levensduur van 10 jaar of langer heeft. Beide fracties willen weten waaraan precies B&W de opvatting ontleent, ondanks deze rapportage, de hartgrondige wens van de bewoners én het uitgangspunt van participatie in het collegeprogramma, dat deze bomen nu persé gekapt moeten worden.


Externe kracht voor inning havengelden

Warmond n Voor vijf maanden gaat een externe ingehuurde kracht voor toezicht op Koudenhoorn zorgen en de inning van de havengelden verzorgen.

B&W stelt de gemeenteraad voor hiertoe een bedrag van 25.000 euro beschikbaar te stellen. Koudenhoorn trekt jaarlijks in de zomermaanden steeds meer bezoekers. Er is ieder jaar een roep om meer toezicht van bijvoorbeeld brommers, geluidsoverlast, langliggers, jeugdoverlast, vernielingen, enzovoort. De huidige capaciteit van de boa´s en tijdelijke inhuur van havenmeesters blijkt hier moeilijk in te voorzien. Afgelopen jaar is al gebruik gemaakt van een tijdelijke kracht van Flexteam security B.V. Voorheen werden studenten ingehuurd via een uitzendbureau, maar dat beviel niet. Op dit moment wordt de gemeente nog aan een structurele oplossing. Deze zou vanaf 2020 moeten ingaan. Gedacht wordt een havenmeester te combineren met de functie van boa. Het voordeel is dat de havenmeester zo bevoegdheden heeft om handelend op te treden en te handhaven. (NK)


Ontmoet de molenaars

Teylingen n Molens leer je pas goed kennen, als je met molenaars praat. Op zaterdag 11 en zondag 12 mei is het Nationale Molendag, het belangrijkste molenevenement van Nederland. Evenals vorig jaar is het thema: 'Ontmoet de molenaar!'.In de provincie Zuid-Holland doen rond de 130 molens mee. Voor kinderen is gratis een molenbouwplaat op te halen.

Vele molenaars en vrijwilligers organiseren extra activiteiten. Zo gaan op zaterdag 11 mei tussen 10.0 en 16.00 uur twee vaartochten door de Kaag en Braassem. De 'Hop-on-hop-off' boot vaart langs zes molens van de Rijnlandse Molenstichting (van 10.00 - 15.30 uur vaart er elke half uur een boot met onderweg drie tussenstops) en de vaartocht 'De molenaar vertelt' komt langs vier molens. Kijk op molens.nl voor alle deelnemende molens.