Wethouders Bas Brekelmans geeft het startsein voor de bouw een project. | Foto: archief
Wethouders Bas Brekelmans geeft het startsein voor de bouw een project. | Foto: archief Foto: pr.

'Ik kies voor mijn gezin'

Teylingen n Wethouder Bas Brekelmans legt voor de zomer zijn functie neer. De VVD'er kan naar eigen zeggen de balans tussen werk en privé lastig vinden en, met de komst van een kindje, wil hij meer tijd hebben voor zijn gezin.

"Het is een beetje dubbel: ik heb het heel erg naar zijn zin als wethouder, maar ik voel dat ik moet kiezen voor mijn gezin." Het is maandagochtend, vijf dagen na de brief van Bas Brekelmans aan de raadsleden waarin hij uitlegt waarom hij zijn functie als wethouder uiterlijk 11 juli, de laatste raadsvergadering voor het zomerreces, wil neerleggen. "Ik heb veel reacties gehad. Mensen die het niet zagen aankomen, die echt verrast zijn en zelf een beetje schrikken. Dat doet mij dan ook weer wat."

Brekelmans werd in 2014 wethouder in Teylingen nadat Leo van der Zon besloot op te stappen. Eerder bekleedde hij deze functie ook al in Noordwijk en Lisse, en was daarvoor werkzaam als luchtmachtofficier bij Defensie.

Avonden weg

In zijn brief schrijft de wethouder niet langer de balans tussen werk en privé te kunnen vinden. Zijn vriendin Suzanne is zwanger van hun tweede kind, dochter Vesper is inmiddels twee jaar. Ook heeft Brekelmans nog twee oudere kinderen (20 en 18 jaar) uit een eerder huwelijk. Ook zij komen regelmatig langs. "Wat mij vooral tegen ging staan, waren de avonden, die verplichtingen. Je kunt gewoon niet wegblijven bij commissies, raadsvergaderingen en informatieavonden. Wethouder is nou eenmaal geen negen tot vijf baan. Ik merkte ook dat belangrijk is er meer voor de kinderen te zijn. Alles kwam steeds meer samen, en ik besloot om te stoppen. Hoe leuk ik het werk ook vind."

Opvolger

"Twee weken geleden heb ik het besluit als eerste aan fractievoorzitter Monique de la Rie verteld. 'Het spijt mij, maar ik ga dit niet volhouden thuis', vertelde ik haar. Ze was geschokt en baalde als een stekker. Ze hadden het niet verwacht, maar ze begrijpt het wel. De dag erna, na de raadsvergadering, hebben we de fractie ingelicht. Ook zij waren geschrokken, maar toonde begrip." En lachend: "En ik moet zeggen, al vrij snel ging het over wie mij moest opvolgen. Dat was nog in dezelfde sessie." Of die opvolging van binnen de eigen fractie of daarbuiten komt, is nog niet bekend. Desgevraagd geeft Brekelmans aan welke eigenschappen de nieuwe wethouder zeker moet hebben. "Een stevig persoon, die zo'n rijdende trein aankan. Hij rijdt al een jaar en het is in de raad niet de makkelijkste tijd om nu in te stappen. Ik denk ook dat ik een behoorlijk zware portefeuille heb. Dus het moet of een heel ervaren iemand zijn, of ze moeten twee parttimers vinden. Rob ten Boden is nieuw als wethouder en Arno van Kempen draait een periode mee. Dat is niet een heel ervaren college. Dus ik denk aan een ervaren en kundig persoon, die de belangen van de inwoners en bedrijven goed behartigt."

Kritische oppositie

De wethouder draagt onder andere portefeuilles Economie en Ruimtelijke Ordening over. Vooral over zijn optredens in die laatste heeft hij regelmatig kritiek gehad. Met name de oppositie was kritisch over de communicatie met omwonenden rond bouwprojecten. En in december haalde een motie van afkeuring rond de gang van zaken bij het Ondernemersfonds het net niet. Het heeft geen invloed gehad op zijn keuze te stoppen, zegt hij. "Dat hebben al meer mensen aan mij gevraagd. Ik heb in die dertien jaar dat ik dit doe, wel vaker iets vervelends gehad. En dan gaan we gewoon weer verder. Dat maakt mij echt niet uit. Ik heb natuurlijk liever dat het soepel gaat. Aan de andere kant: als alles goed gaat, wordt het ook saai. Dat scherp houden, is ook wel weer goed."

Op de woningbouw blikt hij tevreden terug. "We hebben in de afgelopen jaar 750 woningen gebouwd in Teylingen, en dat in de recessie. Niet alleen dure huizen, maar kijk in Hooghkamer waar ook betaalbare huurwoningen staan. Ik heb ontzettend vaak de eerste paal mogen slaan de afgelopen jaren. En ja, dan sta je ook op de foto. Ik hoor soms wat mensen daar van vinden, maar geloof me, ik doe het niet voor die foto. Die paal slaan is ontzettend leuk, want je ontmoet al die mensen die blij zijn met hun nieuwe woning."

Nieuwe baan

Brekelmans heeft recht op wachtgeld, maar zegt daar zo kort mogelijk gebruik van te willen maken. "Ik wil gewoon weer aan het werk. Direct na de bekendmaking van mijn besluit, kreeg ik ook diverse mailtjes, onder andere van oud-collega's van de Luchtmacht. Het heeft op dit moment niet mijn voorkeur overigens. Ik ben er al zo lang weg en er is behoorlijk wat veranderd. Als ik daar in mijn uniform aankom, denken ze dat ik zo uit het museum kom. Ik sta open voor andere werkzaamheden, maar dan wel dus iets met meer regelmaat. Geen avonden meer weg. "