Excursie: Spot 'the big five'

Regio n de Agrarische Natuur- en Landschapsvereniging (ANLV) Geestgrond organiseert op vrijdag 24 mei een excursie, waarbij de deelnemers op zoek gaan naar 'the big five' onder de bollenvogels: veldleeuwerik, patrijs, gele kwikstaart, kievit en scholekster.

De bollenvelden zijn voor veel vogels een geschikte broedplek. Doordat bollenkwekers de velden tot ver in de lente met rust laten, is er minder kans op verstoring van het broedgebied dan in de weidegebieden. Vrijwilligers van ANLV Geestgrond doen sinds de oprichting van de vereniging in 1999, in overleg met de bollentelers, onderzoek naar aantallen broedparen in de bollenvelden. Op die manier worden de bollenvogels op ruim 600 hectare agrarisch land in kaart gebracht. De telresultaten worden jaarlijks verwerkt door SOVON en vastgelegd in rapportages. Zo kunnen veranderingen op de lange termijn worden waargenomen. De patrijs, tevens logo van de vereniging, is door de Provincie Zuid-Holland uitgeroepen tot een icoonsoort. ANLV Geestgrond heeft subsidie ontvangen om samen met kwekers maatregelen uit te werken om de patrijs, en daarmee de gehele biodiversiteit, te versterken.

Excursie

Op 24 mei wordt tijdens een wandeling over het bollenveld van Fa. van Eeden Rzn. 'the big five' onder de bollenvogels geprobeert te spotten. De excursie start om 19.00 uur bij de ingang van het bollenveld aan de Leidsevaart in Voorhout, tussen de KTS en Beuk. Het is aan te bevelen een goede verrekijker mee te nemen en naar het weer te kleden. Aanmelden kan tot 22 mei via info@anlvgeestgrond.nl. Bij slecht weer kan de excursie niet doorgaan. Deelnemers krijgen dan op de dag zelf, uiterlijk om 17.00 uur, een e-mail.


Beelddenken bij kinderen

Sassenheim n Tijdens de interactieve lezing 'Dit is beelddenken!', op dinsdag 28 mei om 19.30 uur in de bibliotheek (Kerklaan 42), neemt Lisette Castelein bezoekers mee in de wereld van beelddenkers.

Een grote groep kinderen heeft de voorkeur voor visueel leren; de beelddenkers. Ze worden soms niet tijdig (h)erkend en er kunnen dan leerproblemen ontstaan. Het is daarom belangrijk de beelddenker tijdig te herkennen én erkennen in zijn of haar manier van informatie verwerken. Dit vormt de kern van deze lezing.Deelnemers krijgen concrete tips die ze de volgende dag al thuis of in de klas toe te passen zijn.

Kaarten kosten 3,50 euro voor leden en 5 euro voor niet leden en zijn te koop in alle vestigingen van bibliotheek Bollenstreek of via www.bibliotheekbollenstreek.nl