De kindergemeenteraad beslist welk project een bijdrage krijgt. | Foto: archief
De kindergemeenteraad beslist welk project een bijdrage krijgt. | Foto: archief Foto: PR

Pop-up De Paraplu maakt de kerk en het geloof zichtbaar

Voorhout n De Paraplu - winkel met een missie- opent op zaterdag 25 mei de deuren aan de Herenstraat 55. De winkel waar het niet draait om de winst, is een initiatief van de drie kerken; de Protestantse Gemeente Voorhout, Baptistengemeente Kaleb en de Sint Bartholomeuskerk. Predikanten Wilfred van Rijn en Joep van den Berg vertellen meer over deze bijzondere winkelformule.

De samenwerking was in het verleden misschien moeilijk denkbaar. Anno 2019 zijn Wilfred van Rijn en Joep van den Berg, beiden predikant in Teylingen en Voorhout, enthousiast over de Paraplu en de samenwerking van de vrijwilligers, ongeacht hun kerkelijke achtergrond. Er is één missie, 'geen winst, maar een goed gesprek', en dat merk je als je tijdens de voorbereiding de winkel inloopt.

Kunt u wat meer vertellen over de samenwerking tussen de kerken?

Wilfred van Rijn: "Onze samenwerking is al heel wat jaren geleden gestart vanuit het grondvlak 'onbekend maakt onbemind', maar toen we als Kaleb voor onze activiteiten steeds meer gebruik maakte van de Verdieping van de Kleine Kerk (boven de Paraplu), ontdekten we dat we veel meer gemeen hebben dan we misschien dachten. Het belangrijkste daarvan is ons geloof en ons hart voor mensen. Vanuit onze gemeenschappelijke missie organiseren we al jaren gezamenlijk de jaarlijkse gebedsnacht voor vervolgde christenen. En de Alphacursus, een basiscursus over de grondbeginselen van het christelijk geloof. We werken gezamenlijk in teams, tot grote wederzijdse tevredenheid en waardering voor elkaars eigenheid. De predikanten van de Kleine Kerk en Kaleb preken ook in elkaars kerken. We zien de verschillen in cultuur tussen beide kerken juist als een verrijking en een kans om elkaar te versterken. Al met al geven opgedane ervaringen veel vertrouwen in de samenwerking voor de missionaire pop-up store."

Joep van den Berg: "Er zijn natuurlijk best verschillen tussen ons, maar we zien beiden Christus als de centrale persoon. Door Jezus leren we God kennen. Die visie delen we. Ons streven is dat geloof in een modern jasje te steken. Daarbij komt de kerk door middel van de Paraplu naar jou toe, in plaats van andersom."

Reiken de samenwerkambities van de kerken verder?

Van Rijn: "Waar onnodige muren afgebroken worden, ontstaat nieuwe ruimte en nieuwe mogelijkheden voor samenwerking en versterking van elkaars gemeenschappen. We hebben door de jaren heen ontdekt dat onze overeenkomsten groter blijken dan onze verschillen. En soms vragen we elkaar om hulp of kunnen we elkaar helpen en zo was het bedoeld, toch? Als de Paraplu dat proces versterkt, zijn we daar dankbaar voor. In die zin is ook de missionaire pop-up store daarom een 'dream come true'."

Van den Berg: "Onze kerk dreigt te vergrijzen, Kaleb heeft veel jonge gezinnen. Door samenwerking hopen we aantrekkelijker te worden voor onze jongeren. Daarnaast gaat het om daadkracht. Wij schrijven en praten al langer over onze missionaire agenda. Daar komt nu met de Paraplu verandering in. We hebben dat zetje nodig."

Wat betekent de Paraplu voor de lokale kerken?

Van den Berg: "De Paraplu maakt de kerk en het geloof zichtbaar, midden in de samenleving. De kerk is geen reservaat, maar wil actueel en beschikbaar zijn in Voorhout".

Zijn collega-predikant is het daar volledig mee eens. Van Rijn: "Vanaf de start van Kaleb is het ons verlangen geweest een positief verschil te maken in onze omgeving. We geloven in een gulle God en willen zelf ook mensen zijn die iets uit te delen hebben dat onze gemeenschap mooier maakt. Het is niet altijd eenvoudig om te ontdekken hoe je dat nu precies doet. Daarom zijn we erg enthousiast over de mogelijkheid om via de Paraplu een plek te creëren waar mensen zich welkom weten en terecht kunnen voor een goed gesprek of een mooie ontmoeting. Dit is voor ons een unieke mogelijkheid waar we heel dankbaar voor zijn".

Paraplu is ook sociaal café; wat verwacht u daarvan?

Van Rijn: "We willen in het sociaal café graag een veilige plek bieden waar mensen terecht kunnen om gewoon even een kop koffie te drinken, een mooie ontmoeting met iemand te hebben en om te kunnen delen wat iemand op zijn of haar hart heeft. We leven in een gejaagde samenleving, waar helaas niet zoveel 'luisterende oren' meer zijn, want tijd is een schaars goed geworden. We hopen daarom dat het sociaal café een plek wordt waar mensen graag komen, omdat je daar even niks 'moet' en altijd wel verrast wordt door iemand die openstaat voor een gesprek".

Van den Berg vult aan: "De tijd zal het leren of we erin slagen een naam op te bouwen onder de Voorhouters. Dat we een plek zijn waar je met je levensvragen terecht kan."

Welke bijdrage leveren de pastores?

Van Rijn: "Elke vrijdagochtend van 9.00 tot 12.00 uur is een van de pastores van de meewerkende kerken in het sociaal café aanwezig om zo'n 'luisterend oor' te zijn. We noemen dat 'De dominee trakteert!'. Zonder afspraak kun je binnenlopen en je gratis een kop koffie laten inschenken door de dominee, met een stukje zelfgebakken taart."

Wanneer is de Paraplu geslaagd?

Van den Berg: "Als de Paraplu economisch slaagt, ben ik tevreden. Niet om de winst, maar dat betekent dat er veel mensen over de vloer komen. Verder ben ik tevreden als de Paraplu een plek is voor een luisterend oor, zonder kosten. Dat men fijne herinneringen heeft aan een bezoek aan de Paraplu."

Van Rijn: "Als kerken verlangen we er ook naar dat kerk en geloof voor mensen niet volledig passé is, maar wel degelijk weer een plek kan krijgen midden in het leven en midden in de samenleving. We willen dat op een bescheiden manier doen, want we beseffen dat 'de kerk' vaak -en terecht- negatief in het nieuws komt. Als kerken in Voorhout slaan we de handen ineen en hopen we dat de inwoners van onze gemeenschap na een tijdje zeggen: 'Die Paraplu, dat is een goede plek om af en toe eens langs te gaan."


Kindergemeenteraad zoekt projecten

Teylingen n De kindergemeenteraad zoekt projecten van maximaal 2.000 euro. Verenigingen, maatschappelijke organisaties en ook inwoners die een leuk project bedenken met een maatschappelijk doel, kunnen zich tot 2 juni melden bij de gemeente. Op donderdag 27 juni komen de groepen acht bijeen om een keuze te maken.

Er zijn zes spelregels waaraan een project moet voldoen: 1. Het project komt ten goede aan de lokale maatschappij. 2. De kosten van het project bedragen maximaal 2.000 euro minder mag dus ook, dan kunnen meerdere projecten winnen. Er is een lichte voorkeur voor projecten vanaf 1.000 tot € 2.000 euro. 3. Het is een afgerond geheel. Bijvoorbeeld: niet 2.000 euro als bijdrage aan de bouw van een nieuwe gymzaal, maar wel 2.000 euro voor de aanschaf van een bankje dat in de gymzaal komt te staan. 4. Een project kan ook een activiteit zijn, zoals een dagje uit. Het project hoeft niet gericht te zijn op kinderen. 5. De winnaar van het project zorgt zelf voor de uitvoering. 6. Beschrijf in het projectvoorstel (1) 'Wie zijn we?' (2) 'Wat is onze wens?' en (3) 'Hoeveel kost dat?'.Maximaal één A4'tje aan tekst (plaatjes/foto's toevoegen mag).

Ideeën voor projecten indienen kan tot uiterlijk 2 juni via kindergemeenteraad@raadteylingen.nl of per post, Kindergemeenteraad Teylingen, t.a.v. griffie, Postbus 149, 2215 ZJ Voorhout. De griffie neemt vervolgens contact op.