FNV: Ook streekvervoer gaat dinsdag 28 mei plat

Regio n Ook werknemers in het streekvervoer doen op dinsdag 28 mei mee met de grote OV-staking voor een goed pensioen voor iedereen. Op de provincies Utrecht en Gelderland na, zal in de rest van het land bijna geen bus of trein meer rijden. Eerder was al bekendgemaakt dat werknemers bij de NS en het stadsvervoer in de drie grote steden 28 mei de hele dag staken.

Op maandag 18 maart hielden FNV, CNV en VCP al een actiedag voor een goed pensioen waar 40.000 mensen aan deelnamen. Toen werd al gestaakt in de bouw en de metaal en legden werknemers van NS en het stadsvervoer het werk voor 66 minuten neer in de ochtendspits. Door de aanslag in de tram in Utrecht moest die actiedag halverwege worden afgebroken. Omdat het kabinet nog steeds niet ingaat op de eisen rond AOW en pensioen, komen de bonden nu opnieuw in actie.

Pensioenen

Brigitta Paas, bestuurder FNV Streekvervoer: 'We vinden het vervelend voor reizigers, maar we doen dit ook voor hen. Voor een goed pensioen voor iedereen. Het is tijd dat het kabinet over de brug komt.'

Eind vorig jaar is het overleg tussen vakbonden, kabinet en werkgevers over pensioenen vastgelopen. De bonden voeren actie met drie belangrijkste eisen. Zo willen ze de AOW-leeftijd bevriezen, een pensioen dat meestijgt met de prijzen en dat er pensioen is voor iedereen, ook voor zelfstandigen en mensen met een onzeker contract.


Subsidie voor toilet dat gezondheid controleert

Teylingen/Noordwijk n De Stichting Voorzorg Utrecht heeft een subsidie van 5.000 euro toegekend aan de realisatie van de MEDiLOO™. Dit is een mobiel toilet in ontwikkeling, bedacht en uitgewerkt in Teylingen en Noordwijk, waarbij de gebruiker tegelijkertijd zijn of haar gezondheid kan controleren. Het is de bedoeling, dat deze MEDiLOO™ toiletten onder meer in vluchtelingenkampen komen te staan.

Jan Rolloos, voorzitter van de Stiching J&J Consortium, is een van de bedenkers van de MEdiLOO. Rolloos: "De MEDiLOO is bedacht tijdens het fietsen met Fietsmaatjes. Adriaan Timmers, die veertig jaar huisarts was in Noordwijk, is mijn 'fietsmaatje'. Wij bedachten de configurator; een systeem, waarmee je met een beperkt aantal parameters (meetinstrumenten) heel snel kunt zien of iemand een bepaalde ziekte onder de leden heeft, zoals cholera".

Het systeem is verder uitgewerkt met onder meer professor Damir Brdjanovic van de IHE Delft, alsmede Voorhouter Joep Derksen, mede-oprichter van de Stichting J&J Consortium.

Eerste prototype

De Stichting Voorzorg Utrecht is een uit 1938 stammend fonds, dat zich richtte op het verschaffen van genees- en/of heelkundige behandeling en verpleging in ziekenhuizen.

Sinds 1994 heeft de stichting tot doel het bevorderen van de gezondheidszorg door het verlenen van subsidies aan (innovatieve) projecten.

Rolloos: "We zijn de Stichting Voorzorg Utrecht zeer erkentelijk voor deze mooie subsidie. De steun van meer fondsen is nodig, zodat we hopelijk het komende jaar het eerste prototype kunnen realiseren''.