V.l.n.r.: Burgemeester Carla Breuer, Siep Eisenga en zijn echtgenote, en George Germans. | Foto: Willem Krol
V.l.n.r.: Burgemeester Carla Breuer, Siep Eisenga en zijn echtgenote, en George Germans. | Foto: Willem Krol Foto: Willem Krol

Dubbele onderscheiding

Sassenheim n Het einde van Sassenheimse Korendag kreeg op zaterdag 18 mei een extra feestelijke afsluiting. Tijdens de slotmanifestatie in de Julianakerk werden Siep Eisenga en George Germans onderscheiden. De organisatoren ontvingen respectievelijk een koninklijke en gemeentelijke onderscheiding.

In totaal duizend zangers en zangeressen lieten gedurende de Korendag hun stem horen. De optredens van de 26 koren werden verdeeld over de Julianakerk, Pancratiuskerk, Dorpskerk en Havenkerk. Het evenement wordt sinds 2016 georganiseerd door Siep Eisenga en dirigent George Germans. En juist die twee werden aan het einde extra verrast.

Koninklijke onderscheiding

Burgemeester Carla Breuer vroeg Siep Eisenga naar voren te komen. Hij werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Eisenga (76) zit sinds 1977 in het bestuur van Kerkkoor De Lofstem uit Sassenheim, eerst alleen als secretaris en vanaf 1994 als secretaris én voorzitter. Ook is hij betrokken bij de organisatie van de korendagen in Sassenheim. Verder is hij sinds 1994 secretaris en penningmeester van de KCZB, de belangenorganisatie voor koren, en is hij sinds 2012 vrijwilliger bij de Protestantse Gemeente Sassenheim. Eerder was Eisenga vrijwilliger bij Kringloopwinkel Op Dreef, en fietste hij als fietsmaatje met bewoners van een zorginstelling in Noordwijk.

Dirigent

George Germans (54) kreeg van de burgemeester de Zilveren Barensteel uitgereikt. De gemeentelijke onderscheiding is voor mensen (in of buiten Teylingen wonend) die zich verdienstelijk hebben gemaakt voor een van de drie dorpen van Teylingen. Met de Barensteel wil de gemeente haar waardering laten blijven aan vrijwilligers.

Germans is al meer dan 20 jaar dirigent van kerkkoor De Lofstem. Verder is hij al 33 jaar organist van de Dorpskerk in Sassenheim, waar hij voorheen elke zondagmorgen de dienst begeleidde. Momenteel speelt hij bijna wekelijks in de Julianakerk. En Germans is dus ook organisator van de Korendag, die met twee onderscheidingen een feestelijk slot kreeg.