Vrijwilligers laden de trailer vol. | Foto: pr./Henk Maat.
Vrijwilligers laden de trailer vol. | Foto: pr./Henk Maat. Foto:

Schoolmeubilair krijgt nieuw leven in Oekraïne

SASSENHEIM n Tijdens de onlangs gemaakte reis van het Pastoraal Fonds naar Oekraïne werden ook diverse scholen bezocht. In de school in Nagymuzsaly in de Karpaten werd, met name in de hogere klassen, schoolmeubilair aangetroffen dat nog stamt uit de jaren 1960-1970. Schoolmeubilair waarbij de leerlingen nog samen in een bank zitten. De inktpotjes ontbreken nog net.

Op het moment dat die reis naar Oekraïne wordt gemaakt, wordt op vrijdag 26 april bij de openbare basisschool Het Driespan in Enkhuizen, onder toeziend oog van een tweetal vrijwilligers van Kringloopwinkel Op Dreef, een hoeveelheid schoolmeubilair weggehaald en naar een tijdelijk opslag bij de fa. Moolenaar in Voorhout gebracht. Dit schoolmeubilair is in samenspraak met Barend Meiners van de "Boedeluitruimer" (Zoeterwoude- Rijndijk) ter beschikking gekomen van Kringloopwinkel Op Dreef dat voor verder verzending naar de school in Oekraïne zal zorgen.

veel papieren

Voor het opmaken van de benodigde transport- en douanepapieren én de acceptatiedocumenten van de school is vereist dat alle leerling tafeltjes en -stoeltjes (samen 286), vergadertafels (13), stoelen (41), krukjes (39), bureaus (5) niet alleen worden geteld, maar ook per artikel worden gefotografeerd en de afbeeldingen in een document worden vastgelegd. De transport- en douanepapieren zijn met de nodige stempels via de expediteur verzonden naar Oekraïne om daar een vergunning te aan te vragen bij douane (met nog meer stempels). Binnen drie weken is dat gelukt.

grote klus

Op donderdag 23 mei kan alles in een trailer worden geladen. Ogenschijnlijk een eenvoudige klus voor vrijwilligers van Kringloopwinkel Op Dreef om bijna 50 m3 aan schoolmeubilair in een grote trailer te laden. Maar als de trailer bij het laadadres aankomt, blijkt deze al voor meer dan de helft gevuld.

Het is dan ook geen eenvoudige zaak, want schoolmeubilair laden is heel wat anders dan het laden van dozen met kleding, waar de vrijwilligers al de nodige ervaring mee hebben. Telkens ontstaan er twijfels bij de vrijwilligers of alles er wel in past. Maar door stug door te zetten, elk gaatje te benutten, een tafeltje vier keer om te draaien is het toch gelukt om alles wat in de hal staat in de trailer te laden.

lange reis

De trailer kan na twee en een half uur laden weer vertrekken en zal, via de locatie van de expediteur waar de chauffeur alle transportpapieren krijgt, rechtstreeks naar de school in Nagymuzsaly in de Karpaten in Oekraïne te rijden. Dat is zo'n 1800 kilometer van Sassenheim.


Daar zal alles bij de school worden gelost. Dit schoolmeubilair zal dan, ondanks het feit dat dit ook al twintig jaar oud is, een tweede leven krijgen in Oekraïne.